DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy képviselő asszony a kollégiumi elhelyezésekkel kapcsolatosan olyan problémát feszeget, amely nemcsak hét, hanem tíz-húsz-harminc évre visszamenőleg is mindig gondot és problémát okozott a magyar oktatásban, mert általában kevesebb volt a kollégiumi férőhely, mint ahány kollégistát kellett volna fogadniuk az oktatási intézményeknek; és azért azt lehet látni, hogy ettől függetlenül - 1990-től folyamatosan - az önkormányzatok mindent megtettek annak érdekében, hogy a kollégiumi férőhelyeket az oktatási intézményekben nemcsak erejükhöz mérten, hanem erejükön felül is biztosítsák.
Azt hiszem, hogy amit képviselő asszony feszeget, alapvetően önkormányzati kérdés, az alapvető gondot pedig az okozza, hogy a támogatási rendszer és az 1990 óta folyamatosan kialakított költségvetési rendszer végül is nem az integrációt és az önkormányzatok együttműködésének készségét, hanem olyan kölcsönös elszámolási és finanszírozási rendszereket alakított ki, amelyekben nem mindig volt biztosítható az önkormányzatok partnersége az adott kérdésekben.
Teljesen természetes, hogy felelősen gondolkodó önkormányzatok együtt oldották meg ezeket a problémákat, hisz a gyermekek után járó támogatást az önkormányzatok általában megtérítették egymásnak, de a szabályozott rendtől ez azért sokszor messze volt.
Kétféle probléma is jelentkezik e körben. Az egyik az, hogy valamit kell kezdeni azokban a nagyvárosokban a kollégiumi férőhelyekkel, ahol a kollégiumi rendszer jóval nagyobb kapacitást biztosított, mint amit ma az igénybevétel jelenthet. Ezért szembesül azzal több önkormányzat - és Pécsett volt ilyen példa, de nagyon rosszul idézte a képviselő úr -, hogy valamiféle racionális gazdálkodást visz a kollégiumi rendszerbe, valamiféle egységes (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kollégiumi rendszert próbál kialakítani, és ezzel áttekinthetően biztosítja az ellátást. Az pedig egyszerűen nem igaz, hogy a pécsi önkormányzat kollégiumot árult. Köszönöm. (Dr. Dobos Krisztina: Nagytétény!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit