GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagyon jogosnak tartjuk Dobos Krisztina napirend előtti felszólalását, ezt a témakört, amelyet felvetett. A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja többször felszólalt, interpellált ezekben a kérdésekben, legutóbb például Pécsett, amikor egy középiskola kollégiumát adták el. Itt figyelembe kell venni azt az esetet, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő iskolák, kollégiumok vezetői általában kiszolgáltatott helyzetben vannak, és amikor az önkormányzat vezetője olyan előterjesztést tesz az önkormányzat elé, hogy anyagi haszonszerzés reményében - mert sokszor sajnos egyéni érdekek is motiválják ezeket az akciókat -, mondjuk eladják azt a kollégiumot, természetesen nem tudja megakadályozni a kiszolgáltatott helyzetben lévő intézményvezető. Valóban mi is arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a társadalmi esélyegyenlőség biztosítva legyen, tehát elsősorban a vidéki szegény fiatalok, diákok, tehetséges gyerekek esélyegyenlősége.
Érdekes, hogy még a két világháború között is volt lehetősége a legtehetségesebbnek a társadalmi ranglétrán felkapaszkodni, a magyar szellemi, kulturális élet kimagasló egyéniségévé válni, erre nagyon sok példát hozhatnánk fel. Sajnos, ma ebben a helyzetben ez nem adatik meg. Különösen furcsa, hogy egy magát szociálisan érzékenynek hirdető, 54 százalékos többséggel rendelkező Szocialista Párt, amely előbb a szociális értékekről beszélt, nem tudja garantálni a tehetséges vidéki fiataloknak azt a lehetőséget, hogy kollégiumban lakjanak.
(9.30)
Nemcsak Dobos Krisztina, hanem mi, képviselők, majd' mindannyian találkoztunk a Nagytétényi úti ezer fős kollégium kollégistáinak kérésével, hogy mentsük meg azt a lehetőséget, hogy a vidéki diákok kollégiumi lehetőséghez jussanak. Sajnos, ezt is megérte ma, a XX. század végén a magyar társadalom, hogy a tehetséges vidéki fiatalok nem tanulhatnak, mert nincs kollégiumuk. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit