LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A múlt hét szombatján a Magyar Szocialista Párt baloldali társulásának gyűlésén vendégként részt vett Szekeres Imre, az MSZP frakcióvezetője - nagyon sajnálom, hogy most nincs itt -, és olyan furcsa kijelentésekre vetemedett, amelyek a Független Kisgazdapárt tagságát, frakcióját nagyon emlékeztetik az 1945-46-os szlogenre, amelyet az elődpárt hangoztatott, és amely úgy szólt: harc a reakció ellen, ki a közéletből a reakciósokat. Ennek az lett az eredménye, hogy a többpárti demokrácia elpusztult, koncepciós perek tömege jelent meg, becsületes magyar képviselőket tízesével-húszasával zártak ki a parlamentből, vették el a mentelmi jogukat, összedőlt és széttaposásra került a fejlődésnek induló többpárti magyar demokrácia és a proletárdiktatúra következett.
Azért mondtam el ezt elöljáróban, mert szó szerint szeretném idézni, hogy Szekeres frakcióvezető úr mit mondott eme összejövetelen. Azt mondotta: "A Magyar Szocialista Párt kulcsfeladata a társadalomra komoly veszélyt jelentő, Csurka István, Torgyán József és Giczy György által fémjelzett, kirekesztésen alapuló, avítt politizálást folytató irányzat elleni fellépés."
Ezzel kapcsolatban néhány kérdésem lenne a frakcióvezető úrhoz:
Először is, akiket ön említett, azok közül ketten pártvezetők, parlamenti párt elnökei, akik a parlamentbe több százezer ember szavazata alapján jutottak be a demokrácia szellemében. Ne feltétlenül igaz az, amit Szekeres úr gondol; nem feltétlenül biztos, hogy neki van igaza; nem feltétlenül biztos, hogy ő tudja az egyetlen üdvözítő megoldást, és a más filozófiát valló pártok mind ellenségek, veszélyesek a társadalomra. Ezzel nemcsak a pártvezetőket, a két parlamenti párt elnökét sérti meg, hanem azt a sok százezer választót, akik oda voksoltak, ránk szavaztak, mert úgy gondolták, hogy van más megoldás is, mint egy kommunista utódpárt politikája. (Mozgás és zaj a kormánypárti oldalon.)
A másik dolog: nagyon szeretném figyelmeztetni Szekeres urat, hogy nincsen Szovjetunió, nincsen szovjet megszállás, és egy független Magyarországon talán ne ő döntse el, hogy mi az avítt politika, és melyik politikai irányzat jó. Bízza azt a választókra! A választók majd 1998-ban el fogják dönteni, hogy mit akarnak. Ez a demokrácia, amit tudomásul kell venni. Lehet, hogy Szekeres urat megviselte a pár nap előtti jászapáti nem nagyon sikeres szereplése, ezért talán bocsánatos bűn, amit mondott. (Zaj a kormánypárti oldalon.)
De folytatnám. Ugyanakkor két mondattal később a következőt mondja - miután Horn Gyula miniszterelnöktől kezdve vezető politikusok, miniszterek kijelentik, hogy a piacgazdaságot építgetjük, és a szocializmus az egész világon megbukott - és kijelenti, hogy nem a kapitalizmusban vagyunk érdekeltek, hanem a demokratikus szocializmusban. Ez nagyon érdekes dolog, mert Kubán kívül ma már sehol nincs szocializmus. De a jelzők nagyon jók: volt már emberarcú szocializmus, volt ilyen meg olyan szocializmus. Ez egy új fogalom, (Dr. Szabó Zoltán: Neked új, ennyit a tájékozottságodról!) hogy demokratikus szocializmus; majd két mondattal utána a piacgazdaságot építgeti. Ez jellemzi a hozzáértését, és látjuk, hogy hogy néz ki a gyakorlatban.
Mivel Szekeres úr úgy fejezi be hozzászólását, hogy fel kell lépni, szeretném figyelmeztetni, hogy ez a fellépés nem olyan lesz, mint 1945-46-ban volt. Mert arra már nincs lehetőség és nincs ereje a kommunista utódpártnak. Remélem, hogy szabad választásokon a nép dönti el, mire szavaz, hogy nemzeti kormányt vagy posztkommunista kormányt akar-e, hogy liberálisat vagy nemzetit akar, hogy konzervatívot akar vagy nem akar, magyarokat akar vagy internacionalistákat. Olyan pártot és olyan vezetést akar, aki a Himnuszt énekli, és nem az Internacionálét. Ezt bízzuk a magyar népre! A magyar nép majd eldönti, és azt szépen tudomásul kell venni, és egy kis alázatot kell mutatni a Magyar Szocialista Pártnak is, mert közeledik a választás. A Szekeres-féle megnyilatkozások arra a magyar közmondásra emlékeztetnek, hogy kutyából nem lesz szalonna.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit