NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! (A képviselő mikrofonja nem működik.) Nem hiszem, hogy be lenne kapcsolva. 1903 és 1979 között élt Nagy Ferenc néhai magyar miniszterelnök; Bissén, Baranya megyében, egy református család gyermekeként született; Herndonban, az Egyesült Államokban hunyt el. Két kontinensen istenének hűséges szolgája, egyházának és hazájának hű fia volt és maradt mindenkor... (Közbeszólások: Nincs mikrofon. - Dr. Szabó Zoltán: Kitűnően halljuk! - Közbeszólás a technikai személyzet részéről: Nincs benne az adásban. - Miután a képviselő elé egy hordozható mikrofont helyeznek:) Talán páratlan orgánumom tette ezt a tévképzetet, tisztelt képviselőtársaim. Akkor talán elismétlem az első mondatokat, és kérném, hogy az órát is állítsák újra. (Miután az óra visszaállítása megtörténik:) Így van.
Nagy Ferenc néhai miniszterelnök 1903 és 1979 között élt. Bissén, Baranya megyében, egy református család gyermekeként született; Herndonban, az Egyesült Államokban hunyt el. "Két kontinensen istenének hűséges szolgája, egyházának és hazájának hű fia volt és maradt mindenkor" - hirdeti egy tábla, amelyet 1982-ben a herndoni presbiteriánus gyülekezet adományozott a bissei református egyházközségnek.
Hat elemit végzett, autodidakta, de igen széles műveltségi körű ember volt Nagy Ferenc. A '20-as években a Pesti Hírlap újságírójaként tevékenykedett; a '30-as években részt vett a Kisgazdapárt újjáalakításában: Békésen komoly szervezőmunkával segítette a Kisgazdapártnak az újjászerveződését 1930 után. 1941-ben létrehozója volt a Parasztszövetségnek, amely az elkövetkezendő 3 évben mintegy 1000 népfőiskolát hozott létre országszerte, amely, mint tudjuk, a demokrácia iskolája volt a később szerephez jutó demokratikus politikusok legszélesebb körének.
Hadd idézzem Török Bálintnak, a téma nagy ismerőjének a hét végén megjelent cikkét: "Ezek az intézmények már előre felkészítették a fiatalokat a baloldali veszélyre, megérezték idejekorán, hogy a kommunizmus a magyar nép számára olyan szakadék, amelyben eltemetődik az a lélek, amely ereje volt 1000 éven át a magyarságnak, és megtartója a nemzetnek."
1945 és '47 között - hasonlóan Bibó Istvánhoz - teljesedett ki igazán élete; az ő sírjára is nyugodtan fel lehetne írni, hogy élt 3 évet: újjáépítési miniszterként kezdte, házelnök lett, miniszterelnök lett és természetesen a Kisgazdapárt elnöki pozícióját is betöltötte ez idő alatt. Ebben az időszakban alapvető küzdelme az volt, hogy a szövetséges ellenőrző bizottsággal, konkrétan Vorosilov marsallnak a markában, annak kézivezérlésével maradandót kellett valamilyen módon alkotni a magyar parlamentarizmus történetében.
Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy ez a 2 év mindenféleképpen olyan időszak volt, amelyre mi, parlamenti képviselők, de az egész ország büszke lehet a magyar parlamentarizmus története tekintetében. Csak egy példa: Rajk belügyminiszter utasítása ellenére 1947 januárjában a magyar parlament egységesen tagadta meg Kovács Béla kiadatását. Ez a cselekvése a magyar parlamentnek, meggyőződésem, felért azzal, amit az 1956-os utcai megmozdulásokban a pesti srácok tettek.
Megjegyezném azt is, hogy ezen időszak sikerének a nagy titka volt, hogy Nagy Ferenc, Kovács Béla, Varga Béla - a paraszti centrumnak a meghatározó politikusai - képesek voltak egységben cselekedni, higgadt bölcsességgel ítélni meg a lehetségest és a nem lehetségest, és ugyanakkor erkölcsi feddhetetlenséggel mutattak példát politikustársaik számára.
(8.50)
1947. június 1-jén kényszerítették ki erőszakkal lemondatását, ötéves kisfiával zsarolták meg a kommunista szervek, betetőzve a magyar közösség perével beinduló folyamatot, illetve azt, amely végül is Kovács Béla elhurcolásában is testet öltött, és közvetlenül követte ezt az eseményt Varga Béla menekülése titokzatos utakon június 2-án.
Az emigrációban a magyar bizottmány tevékenységében vállalt aktív szerepet, fönntartva Magyarország iránt a lehetséges szimpátiát, két egyetem díszdoktora lett. 1955-ben élénk diplomáciai tevékenységbe kezdett az el nem kötelezett országok körében; a bandungi értekezleten próbálta elismertetni azt, hogy Magyarország szovjet gyarmat, mint ahogy kimutatta Török Bálint kutatása. Majd 1975-ben aktív szerepet vállalt a korona hazahozatalában. Célja volt a nemzetközi tényezőkben úgy tartani ébren a magyar ügyet, hogy az enyhülés során kínálkozó lehetőséget se szalassza el a félgyarmati sorsú Magyarország.
Ötven éve két eseménysorozat történt, egyrészt a szovjet típusú kommunizmus totális hatalomátvétele zajlott Magyarországon, másrészt - mint ahogy néhány nappal ezelőtt emlékeztünk - a nyugati demokráciákat konszolidáló Marshall-terv elfogadása is ezekben a napokban került a nyugati politikusok asztalára. A múlt héten, tisztelt képviselőtársaim, Clinton elnök tagadta, hogy Közép-Európa új demokráciái számíthatnának egy új Marshall-tervre. Enélkül még vészjóslóbban csengenek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nagy Ferenc mindig is és ma is aktuális sorai, amellyel befejezem felszólalásomat: "Azért, mert ma túlságosan balra leng az inga, nem szabad az új rendezést a jobbra lengés legszélsőbb pontjára építeni, a szélsőjobboldalon éppen úgy nincsen demokrácia, mint a szélsőbaloldalon."
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit