VITÁNYI IVÁN

Full text search

VITÁNYI IVÁN
VITÁNYI IVÁN (MSZP): Tisztelt Ház! Rövid ismeretterjesztő előadást szeretnék tartani. A demokratikus szocializmus a Szocialista Internacionálé célkitűzése. A Szocialista Internacionálé pártjai Európa több jelentős országában vannak kormányon, úgy mint Angliában, tegnaptól kezdve Franciaországban (Taps a kormánypárti oldalon.), Olaszországban, Ausztriában, Svédországban, Norvégiában és még más helyeken. Tehát semmiképpen nem olyan irányzatról van szó, amelynek nevét és elveit szitokátokként lehetne fölsorolni.
A demokratikus szocializmus nem azonos a szovjet kommunizmussal. A szocializmus mint szó egyébként szintén nem tartozik a szitokátokhoz. A demokratikus szocializmus nem egy társadalmi rendszer, tehát nem úgy van, hogy egyrészt van kapitalizmus, másrészt van demokratikus szocializmus, hanem a demokratikus szocializmus egy olyan mozgalom, amely a társadalmat szociális elvvel, szociális intézményekkel akarja teljesebbé tenni, biztosítani akarja a széles társadalmi rétegek felemelkedésének lehetőségét. Ezt nem társadalmi rendszerként, nem állapotként, hanem folyamatként jelöli meg, amint azt a demokratikus szocializmus atyja, Eduard Bernstein 98 évvel ezelőtt megfogalmazta.
Ha tiszteletben tartjuk egymást - de nem is egymást, mert az európaisághoz hozzátartozik -, akkor a demokratikus szocializmus elvét és lehetőségét elfogadjuk. Ám harcoljon ellene, aki harcolni akar, de semmiképpen se rekesszük ki a politikai gondolkodásból! (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit