POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Valamennyien emlékszünk arra, hogy a közoktatási törvényben egy kiváló ötlet, egy nagyon jó javaslat öltött testet, ez pedig az, hogy a pedagógusok, akik bérének szomorú állapotáról valamennyien hű képet kaphattunk, legalább a szakirodalom vásárlásához kapjanak évente egyszeri támogatást.
Ezt az összeget '93-ban még minimálbérhez, majd egy módosításnál, '96-ban, a minimálbér 75 százalékához kötötte a törvény, tehát először 17 ezer, majd 12 ezer forint lett ebből; majd a költségvetési törvény után ezt közterhekkel csökkentették, így apadt ez az összeg, egészen addig, hogy most kerül kifizetésre először; a híreink szerint 6810 forintot vehetnek kézhez a pedagógusok. Félreértés ne essék, a nem pedagógus képviselőknek mondom, ez az összeg egy évre szól, nem egy hónapra, tehát szakkönyvvásárlás címén 6810 forintot költhetnek el a magyar pedagógusok.
A gondot szerintünk, szerintem az okozza, hogy a megyei kifizetőhelyek eltérő módon értelmezik a jogszabályokat; gondot okoz az is, hogy a közterhekkel csökkentett összegű hozzájárulást igénybe vevő pedagógusok nem tudják, hogy most a bruttó vagy a nettó összeg alapján kell számlákat benyújtaniuk, beadniuk az igazgatóhoz. Miközben a '75. évi II. törvény 103. §-a tb-járulékmentesnek ítéli ezt a kifizetést, számos kifizetőhely mindenképpen tb-járulékot fizettet be a munkaadóval ezek után; illetve nem tisztázott, hogy mit tekintünk szakirodalomnak, így félő, hogy nehezen megoldható, vitás helyzetek alakulnak ki a jövő év februárja táján, amikor a minisztériumnak elvileg jóvá kell hagynia ezeket a számlákat.
Kérdezem tehát, nem tartja-e problematikusnak e kiváló ötlet megvalósítását, nem lesz-e ebből káosz a valóságban. Várom a válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit