POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Híreim szerint az iskolák egy jelentős része, hányada felháborodással fogadta a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa által kiírt pályázatot, illetve a pályázat eredményhirdetését. Ez a pályázat a gyerekek és fiatalok nyári táborozása megszervezésének támogatására lett kiírva.
Megítélésem szerint ennek a megütközésnek - ami elég széles körű - két szempontból is alapos oka van. Az egyik, hogy a pályázaton történő részvétel egyik feltétele az volt, hogy az iskoláknak 960 forint plusz áfa, azaz közel 1200 forint nevezési díjat - a magyar államigazgatásban eddig szokatlan módon közpénzből kiírt pályázatra nevezési díjat - kellett befizetni. Közel háromezren, kétezernyolcszázan pályáztak erre.
Kik nyertek? Igen sok iskola kapott támogatást 30-50 ezer forint között, de nem kevés iskola meg kellett hogy elégedjen 10 ezer forintos pályázati nyereménnyel. 10 ezer forintból egy nyári táboroztatás során egy gyerek étkezését sem lehet biztosítani. Ezzel szemben a Xénia-láz Egyesület 1 millió 200 ezer forintos, a Magyar Úttörők Szövetsége szintén 1 millió 200 ezer forintos összeget nyert el, míg a Gyermekvédő Liga országos szervezete 800 ezer, egyik helyi szervezete 400 ezer - kísértetiesen hasonlóan 1 millió 200 ezer - forintos összeget nyert el. Ennek a Gyermekvédő Ligának az elnöke Koncz István, aki kiírta a pályázatot. Három szervezet aránytalanul magas támogatást kapott, szemben a több ezer pályázó iskolával, amelyek szemét néhány ezer forintos összeggel szúrták ki.
Kérdés, hogy mire fordította a kuratórium ezt az összeget. Mert ha a pályázatok elbírálására nem fordíthatta, hanem kiosztotta, akkor ez kísértetiesen hasonlít egy pilótajátékra, ahol sokak befizetéséből kevesek nyernek érdemtelenül sokat.
Köszönöm a figyelmet, és várom véleményét, illetve válaszát erre a kérdésre. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit