KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Önnek egy megállapításával egyetértek, méghozzá azzal, hogy igazat kell mondani, és a tények nyelvén kell beszélni. Én ezért is, a közvélemény precíz tájékoztatása érdekében tisztelettel néhány adatot szeretnék önnek elmondani.
Az első adat az, hogy ez év márciusa óta folyamatosan csökken ebben a régióban is a munkanélküliség; áprilistól májusig, most a legutóbbi hónapban csak 643 fővel csökkent.
Ugyanakkor tény, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye azon régiók közé tartozik, amelyek fokozottabban terheltek ezzel a problémával, és amikor a mi kormányunk kormányra került, bizony foglalkoztatási válságtérségnek lehetett tekinteni nemcsak a kistérségeit, hanem egészét is. Úgy gondolom, jó hír lehet mindezzel szemben az, hogy '94 óta egyrészt folyamatosan csökken a regisztrált munkanélküliek száma, másrészt '97 első negyedévében végre először bővült Magyarországon a foglalkoztatás; és ez - tekintettel arra, hogy a megelőző 8-10 évben 1,2-1,5 millió munkahely szűnt meg Magyarországon - egy fordulatot jelez a munkaerőpiacon, hogy végre nem csökken tovább a munkahelyek száma, hanem - ahogy a statisztikai hivatal jelzi - az első negyedévben mintegy 10 000 fővel, nagyon csekély mértékben, de most már tendenciaszerűen növekedésbe kezdett a foglalkoztatás hazánkban.
Lényeges momentum, hogy ott, ahol válság sújtotta övezetek vannak, ma már több döntési lehetőség és több pénzeszköz áll rendelkezésre arra, hogy kezeljék ezt a helyzetet. Ezért van az, hogy idéntől immáron 2,4 milliárd forint csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elkölthető pénz van a decentralizált Foglalkoztatási Alapban. Én ezt helyesnek tartom, hogy oda kell jusson a döntés, a pénz, ahol a probléma jelenleg is van, mert azt készséggel elismerem, hogy az ország régiói közül Északkelet-Magyarország van nehéz helyzetben, egy kedvező és javuló munkaerőpiaci átlagos helyzethez képest is.
Kérem, válaszomat azzal fogadja el, hogy itt, e körben is informálom arról, ebben a hónapban indul a 3000 fős közmunkaprogram a megyében, ami azt hiszem, ezen foglalkoztatási viszonyok mellett sokak munkáját lehetővé fogja tenni a ma munkanélküliek közül.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit