DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Örülök az interpellációnak, így lehetőség van arra, hogy az ország nagy nyilvánossága értesüljön arról, hogy a Fővárosi Földhivatalban 1997. május 31-ével a teljes állomány tekintetében a számítógépes nyilvántartásra történő átállás megtörtént. Ez február 1-jén kezdődött, kerületenként egytől három hétig terjedő időszakot vett igénybe úgy, hogy a földtulajdoni lapok másolatának kiadása és a számítógépre-vitel együttesen történt, ugyanazzal a létszámmal, akik a földhivatalban jelen pillanatban rendelkezésre állnak.
A csúszást már előre jelezték, és a helyi rádióban, televízióban, a kerületi információban leadták, hogy azon időszak alatt, amíg a számítógépre történő adatfelvitel be nem fejeződik, zárolják a tulajdoni lapok kiadását. Ennek egyetlen oka van: a tulajdoni lapok kiadása ugyanabban a helyiségben történt - illetve a betekintési jog -, amely a számítógépes nyilvántartás vonatkozásában a feldolgozás területét is jelentette.
Nagyon sok panasz érkezett korábban arra vonatkozóan, hogy a tulajdonilap-másolatokat meghamisítják, abba különböző adatokat irkálnak bele, sőt az ügyfelek időnként elfelejtették visszaadni. Ezt az egész állományt kellett számítógépre vinni, ami azt jelentette, hogy ez alatt a négy hónap alatt 890 ezer darab ingatlan tulajdoni adatát vitték föl, ami 3,2 millió oldalt jelentett, úgy, hogy - még egyszer hangsúlyozom - az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos feladatokat is el kellett látni.
Mindazonáltal az ön felvetése természetesen jogos, mert ebben az időszakban mintegy kéthónapnyi késedelem halmozódott föl, amelynek ledolgozására - mint ahogy az ombudsman jelzése alapján erre kötelezettséget is vállaltunk - a nyújtott műszak bevezetése megtörtént, kettős, tehát 12-14 órás műszakban dolgoznak a földhivatali tulajdonlap-kiadással, a késés jó része ledolgozásra került. A Fővárosi Földhivatal vezetőjétől ma kapott értesítés szerint a jövő hét végére az állapot normalizálódik, tehát ez a két-háromhetes késés megszűnik, valamint a sorban állás, és az az eddigi szokatlan gyakorlat, amely a sorszámok kiadását jelentette, a jövőre nézve már fölöslegessé válik.
Én nem szoktam dicsérni a földhivatalokat, kiváltképp nem a Fővárosi Földhivatalt, de ez a számítógépes átállás, ez a munka, amit ők négy hónap alatt végeztek el, egy hasonló léptékű és nagyságrendű feldolgozást vagy várost figyelembe véve minimálisan 10-12 hónapot jelent, tehát emberfeletti munkát végeztek.
Kérem az állampolgárok utólagos megértését, mert még egyszer hangsúlyozom, a jövő hét végétől ez a hátralék megszűnik, és legalább itt az Országgyűlés előtt ezeknek az embereknek most azért köszönjük meg ezt a négy hónapot, mert nagyon sokat dolgoztak érte. Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit