SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Immár harmadízben - ha jól számolom - vagyok kénytelen a Fővárosi Kerületek Földhivatalánál kialakult állapotokkal, az ingatlan-nyilvántartás helyzetével foglalkozni. Kis Zoltán államtitkár úr válaszai már akkor sem nyugtattak meg, és az azóta eltelt időszak eseményei csak megerősítettek abban a meggyőződésemben, hogy komoly problémák vannak a földhivatali ügyintézés területén.
Most azonban nem a legsúlyosabb kérdéssel, problémával, az ügyintézési hátralékkal kapcsolatban kívánok kérdést feltenni, hanem a földhivatali adatszolgáltatásról. Ezen belül is olyan területről, amelyre az 1995. november 14-én feltett kérdésemre ön a következőket válaszolta: együttműködési szerződést kötöttünk az önkormányzati ügyfélszolgálati irodákkal, tehát nem kell bejönni a földhivatalba, nem kell onnan kérni az adatokat, az egész eljárásnak az önkormányzati iroda és a földhivatal összekapcsolásával egy rövidített változatát építettük ki.
Ismereteim szerint ez a módszer igazán jól működött, népszerűvé vált. Az állampolgárok lakóhelyükön, sorban állás nélkül juthattak hozzá a földhivatali adatokhoz. Most viszont éppen a földhivatal veszélyezteti ennek a működését, hiába a dolgozók rendkívüli megterhelő munkája. Több önkormányzat jelezte, hogy március 1-je óta egyre inkább akadozik a fővárosban a tulajdonilap-másolatok kiadása. Míg korábban viszonylag elfogadható időn belül lehetett hozzájutni a másolatokhoz, most heteket, esetleg több hónapot is várni kell egy-egy tulajdoni lapra, hogy azt a Fővárosi Kerületek Földhivatala elkészítse. Több ezerre tehető azoknak a száma, akiknek késedelmesen, vagy egyáltalában nem adja ki a földhivatal az ingatlanról a másolatot. Emiatt adásvételi szerződések nem jönnek létre, bírósági, hagyatéki és egyéb hatósági eljárásokat kellett többször elhalasztani. A Fővárosi Földhivatal vezetője március 14-én egy napilapban úgy nyilatkozott, ha a főváros ingatlanainak adatai számítógépre kerülnek, egy tulajdonilap-másolat kiadása 10 percet vesz majd igénybe, míg a kézi munkával akár másfél órába is beletelik.
Azóta két-három kerületi ingatlan kivételével valamennyi adat számítógépen van, és csak rosszabbodnak az állapotok. Lehet, hogy a földhivatali dolgozók kézi munkája a tulajdoni lapon mégis mindig eredményesebb volt, mint a korszerű számítógép használata? Esetleg egyes önkormányzatok nem szimpatikusak a földhivatalnak, hogy részükre nem készítik el a tulajdoni lapot? Mi az oka annak, hogy a minisztérium vezetése nem tud úrrá lenni a kaotikus állapotokon, és képtelen megszervezni a munkát, vagy netán a hátralékos ügyintézés hagyományát kívánják folytatni?
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi az oka annak, hogy az elmúlt két hónapban becslések szerint 6-8 ezer ügyfél részére a fővárosban a földhivatal nem adta ki, vagy csak jelentős késéssel, hetek múlva a tulajdonilap-másolatot? Ennek a törvénytelen helyzetnek a megszüntetése érdekében milyen intézkedéseket tett, illetve tervez tenni a minisztérium?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit