DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő, a polgári perrendtartás módosítására készített törvényjavaslatot a kormány az igazságszolgáltatási reform részeként terjeszti elő. A javaslat célja kettős: egyrészt a polgári eljárásjog szabályait az új szervezeti rendszerhez igazítja, és ehhez mérten osztja el a feladatokat a bírósági szintek között, másrészről a jogorvoslati rendben olyan változtatásokat hajt végre, amelyek a jelenlegi egységes szabályozást az ügyek jellegére tekintettel differenciáltabbá teszik.
A törvényjavaslat hatásköri szabályai a bírósági szervezeti rendszer változásait tükrözik. Az ítélőtáblák felállítása lehetőséget ad arra, hogy a helyi és a megyei bíróságok között az ügyek elsőfokú elbírálása tekintetében arányosabb munkamegosztás érvényesüljön. A megyei bíróságok elsőfokú határozatai ellen benyújtott fellebbezéseket ugyanis az ítélőtáblák bírálják majd el és nem a Legfelsőbb Bíróság. Ilyen ügyátcsoportosításra eddig azért nem nyílott lehetőség, mert az a Legfelsőbb Bíróságot mint fellebbezési fórumot túlterhelte volna.
A hatáskör-átcsoportosítás vezérelve az, hogy bonyolultabb ügyek kerüljenek át a megyei bíróságok elsőfokú hatáskörébe. Ezek elbírálása speciálisabb szakértelmet igényel. Így például a megyei bíróságok elsőfokú hatáskörébe kerülnek a cégekkel kapcsolatos perek, a cégnek nem minősülő, de a megyei bíróságok által nyilvántartásba vett szervezetek, például alapítványok perei, a személyiségi jogi perek, illetve azok a szellemi alkotásokkal kapcsolatos perek, amelyekben nem külön jogszabály által is nevesített szellemi alkotás a per tárgya; ilyen például a know-how.
Növelni fogja a megyei bíróságok elé kerülő ügyek számát az is, hogy a megyei bíróság hatáskörét megalapozó, 10 millió forintban megállapított értékhatár nem változik. Az új szabályozás eredményeképpen a helyi bíróságok leterheltsége csökkenhet, mivel a hatáskörükbe tartozó ügyek száma csökken. Ugyanakkor a megyei bíróságokhoz átkerülő perek is gyorsabban fejeződhetnek be, mivel e szinten általában kisebb a leterheltség, ami az ügyek gyorsabb elbírálását eredményezheti.
További előnyös következmény az, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem kényszerül fellebbezések elbírálására, így az egységes jogalkalmazást elősegítő szerepét jobban tudja majd érvényesíteni. Mindazonáltal hangsúlyozni kell, hogy a helyi bíróságok általános elsőfokú hatásköre érintetlen marad, tehát nincs szó arról, hogy a bíróságok elérhetőségét is érintő mérvű tömeges hatáskör-módosításra kerülne sor. Csupán az ésszerűség és arányosság eszméjét szem előtt tartó korrekcióról van szó, ami azonban alkalmas az említett pozitív hatás kifejtésére.
A megyei bíróságok elsőfokú hatáskörébe átkerülő ügyek aránya a helyi bíróságokon indult perek számának mintegy 15-18 százalékára becsülhető. Ennek körülbelül 90 százalékát a közigazgatási ügyek teszik ki.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat a bírósági szintek számának növelése kapcsán részben megújítja a polgári perek jogorvoslati rendjét. A legfontosabb változás az, hogy az úgynevezett kis perértékű ügyekben a fellebbezési eljárás egyszerűsödik, miként a felülvizsgálati kérelmek elbírálása is.
(18.10)
A változások hátterének megvilágításához ki kell térni a jogorvoslat fogalmának, illetve funkciójának rövid felvázolására. A jogorvoslati eszközök lényege az, hogy a bíróságok által első fokon hozott döntéseket egy másik fórum kontrollja alá helyezik. Ha egy adott ügyben úgy születik meg a végleges döntés, hogy azt több, egymástól független testület is megvizsgálja, akkor nagyobb az esélye annak, hogy helyesebb, elfogulatlanabb, igazságosabb döntés születik. Egy adott ország bírói szervezetén belül a jogorvoslati rend felépítése során így törekedni kell arra, hogy több szinten keresztül jusson el az ügy végleges döntésig, ugyanakkor az eljáró fórumok számának határt szab a társadalom teherbíró képessége: a többszintű eljárási rend költségesebb mind a peres felek, mind a szervezetrendszert fenntartó társadalom szemszögéből nézve.
A jogorvoslati rend meghatározásának harmadik lényeges eleme az, hogy lehetőleg minden ügy eljuthasson valamilyen formában a bírói szervezetrendszer csúcsán álló bírósághoz, ugyanis ez biztosíthatja azt, hogy az írott jogot egységesen alkalmazzák. Ez pedig a jogbiztonság lényeges eleme, ugyanis a peres felek bízhatnak abban, hogy ügyükben végső fokon mindenütt és mindenkor ugyanúgy fogják a jogot alkalmazni.
Mindezen szempontokat szem előtt tartva a javaslat a kis perértékű ügyekben szűkíti a jogorvoslati lehetőséget, arányosságot teremtve ezzel az ilyen ügyek nagyságrendje s az eljárás rendje között. Ugyanakkor a szűkítés mellett is megfelel a rendszer a fentebb említett követelményeknek, mivel nem marad egyetlen ítélet sem az érdemi jogorvoslati kontroll lehetősége nélkül, illetve potenciálisan minden ügy eljuthat az egységes jogalkalmazást biztosító Legfelsőbb Bírósághoz. Ezek a szabályok alkalmasak arra is, hogy felgyorsítsák a perek végleges befejezését ebben az ügycsoportban.
A konkrét változások a következők: az elsőfokú bíróság ítélete ellen kis perértékű ügyben fellebbezni csak úgy lehet, ha a fellebbező fél az ítélet jogszabálysértő voltát állítja, s erre a fellebbezésében megfelelően hivatkozik is. Ez azt jelenti, hogy a fellebbezési eljárás nem automatikus folytatása az elsőfokú eljárásnak, hanem csupán ellenőrzési szerepet tölt be. Célja az, hogy a korábbi eljárásban elkövetett jogszabálysértéseket kiküszöbölje. Ez összhangban áll azzal, hogy a társadalomnak az az érdeke: a kis ügyekben kevesebb fokból álló, olcsóbb eljárási rendet alkalmazó igazságszolgáltatást működtessen. Ugyanakkor a jogszabálysértés mind az anyagi, mind az eljárási jogszabályok megsértése útján megvalósulhat. Egy ilyen tartalmú fellebbezési eljárás a peres feleket is arra fogja késztetni, hogy csak megalapozott fellebbezésekkel éljenek, vagyis akkor, ha valóban történt jogszabálysértés. Ez a fellebbezési eljárás tehát nem lesz alkalmas arra, hogy a vesztésre álló fél tartósan időt húzzon. Mindez a fellebbezések számának csökkenése irányába hat. Maga a fellebbezési eljárás így egyszerűsödik, mivel szélesebb körben nyílik lehetőség a tárgyaláson kívüli elbírálásra, de csak akkor, ha ezt a peres felek egyike sem ellenzi.
A felülvizsgálat során ugyancsak egyszerűsített eljárásban nyílik lehetőség arra, hogy a kis perértékű ügyeket a Legfelsőbb Bíróság gyorsan és véglegesen lezárja, ha az ügyben hozott jogerős ítélet megfelel a jogszabályoknak, illetve a Legfelsőbb Bíróság joggyakorlatának. Ezzel a megoldással elérhető, hogy a nyilvánvalóan alaptalan felülvizsgálati kérelmekkel ne legyen meghosszabbítható jelentős tartamban a per végleges befejezése. Ugyanakkor ez az engedélyezési eljárás egyszerűbb a rendes felülvizsgálatnál, mivel tárgyalást nem tartanak, így a Legfelsőbb Bíróság az ügyforgalmának e részében gyorsabban dönthet, ami a többi ügyre megmaradó idő és erő bázisát növeli. A rendes felülvizsgálati eljárásban a tárgyaláson kívüli eljárás válik fő szabállyá, mivel itt csak jogkérdésben dönt a Legfelsőbb Bíróság - mindazonáltal a felek bármelyikének kérelmére kötelező a tárgyalástartás.
Mind az új felülvizsgálati, mind a fellebbezési szabályok az úgynevezett kis perértékű ügyekben alkalmazandók. Ezek - némi leegyszerűsítéssel - azok a vagyonjogi perek, amelyek értéke a 200 ezer forintot nem haladja meg. Ezek aránya 1997 első negyedévében a helyi bíróságokon indult vagyonjogi pereknek - amelyek az összes érkezett ügy 40 százalékát képezik - körülbelül 20 százaléka volt.
Ugyancsak a kis perértékű ügyeket érinti az az új szabály, hogy a fizetési meghagyásokat a beérkezéstől számított 30 napon belül a bíróságnak ki kell bocsátania. Erre a bírói aktusra a Pp. eddig nem írt elő határidőt, de az egységes és gyors jogalkalmazás óhaja ezt szükségessé tette. A határidő betartása a bíróságokat jelentős feladat elé állítja majd, szervezetten és pontosan kell eljárniuk. Ha az így kibocsátott fizetési meghagyásra a kötelezett adós a törvényben meghatározott 15 napos határidőn belül nem válaszol, az jogerőre emelkedik és végrehajtható, vagyis igen gyorsan befejeződik az ügy.
(18.20)
Az új szabály sok eljárást érint, hiszen 1996-ban közel 300 000 fizetési meghagyás iránti kérelmet nyújtottak be a helyi bíróságokon.
Tisztelt Ház! A közigazgatási terep szabályai ugyancsak a jogorvoslatok tekintetében változnak leginkább. Az 1991. évi XXVI. törvény rendelkezett a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának kiterjesztéséről. E törvény alapján - az addig többségében kétfokú közigazgatási eljárást követően - általánossá vált a bírósághoz fordulás lehetősége. A közigazgatási határozat törvényességét megvizsgáló I. fokú bíróság határozata ellen a fél fellebbezéssel is élhetett.
A jogfejlődés további lépcsőjeként az 1992. évi LXVIII. törvény megteremtette a jogerős bírósági határozatok felülvizsgálatának lehetőségét. A Legfelsőbb Bíróság által lefolytatott felülvizsgálat mint rendkívüli jogorvoslat tulajdonképpen a polgári per III. fokává vált. Így mára a tipikus eset az, hogy a közigazgatási ügyeket öt fokon bírálják, bírálhatják el. Ebből kettő a közigazgatási fórum - I. és II. fok -, három a bírói I. és II. fok, plusz felülvizsgálat. Ez jelentős terheket ró az állampolgárokra éppúgy, mint a bírósági szervezetrendszerre. Erre tekintettel a közigazgatási perekben az eljáró bírói szintek számát a törvényjavaslat úgy csökkenti, hogy kizárja a fellebbezés lehetőségét. A bírói szakban így a jogorvoslati funkciót a Legfelsőbb Bíróság által lefolytatott felülvizsgálat tölti be. Az új rendszerben tehát arányosabb szervezeti eljárási rend párosul a sokszor kis jelentőségű államigazgatási ügyekhez.
Az új szabály alól kivétel az, ha a közigazgatási eljárás egyfokú volt, és az eljáró közigazgatási szerv illetékességi területe az ország egész területére kiterjed. Ilyenkor a fellebbezési jog megmarad a bírói szakban. Ez természetesen azt jelenti, hogy az elbírálás súlypontja a bíróságokra tolódik át, amit az ilyen ügyek súlya indokol. Ilyen eljárás lesz például versenyügyekben, ahol a Gazdasági Versenyhivatal jár el egyfokú eljárásban. Az alapvetően egyfokú közigazgatási per ugyanakkor a megyei bíróságok I. fokú hatáskörébe kerül, ami szervezeti biztosítékát adja annak, hogy az ítélkezésben fokozottan érvényesül a tapasztalattal együttjáró szakértelem.
A jogorvoslati rendet érintő módosítások utolsó csoportja a II. fokon I. fok módjára hozott végzések kérdésköre. Ezek ellen a javaslat fellebbezést enged, szemben a korábban alkalmazott kifogással. Az alapvető különbség az, hogy míg a kifogást az eljáró bíróság másik tanácsa bírálta el, addig a fellebbezés tárgyában az eggyel magasabb szintű bíróság dönt. A változásra az ad lehetőséget, hogy ezek a fellebbezések túlnyomó részben az ítélőtáblákhoz fognak kerülni, a Legfelsőbb Bíróságot jelentősen nem terhelik.
Egyúttal a perben hozott végzések felülvizsgálhatóságát a javaslat megszünteti. A jövőben felülvizsgálatnak csak ítélet ellen lesz helye, míg a végzések esetében egyfokú fellebbezésre lesz lehetőség, beleértve a II. fokon I. fok módjára hozott végzéseket is.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat más fontos jogterületet is érint. Így a munkaügyi jogviták elbírálásának szabályai több ponton kiegészülnek. A javaslat célja az, hogy a munkaviszonnyal összefüggő minden kérdés, amit az anyagi munkajog is szabályoz, munkaügyi perben legyen elbírálható. Így például a javaslat szerint munkaügyi perben kell ítélkezni a munkaszerződés megkötését megelőző tárgyalásra és a munkaviszony megszűnését követően a munkaviszonyból eredő jogra alapított igényekről, a kollektív szerződésekkel kapcsolatos vitákban, illetve a sztrájkkal, egyéb munkaharccal kapcsolatos jogellenes magatartásra alapított keresetek tárgyában is.
A jogkereső munkavállalók számára jelent könnyebbséget az, hogy különböző típusú igényeiket egy perben érvényesíthetik, s nem kell több bíróságon több pert indítaniuk. Ezen okból a javaslat megengedi azt is, hogy a munkaügyi perben nem a munkaviszonyból eredő, de azzal közvetlen kapcsolatban lévő jogra alapított igény is érvényesíthető legyen.
A munkaügyi perek eljárási szabályai annyiban változnak, hogy a jogviták specialitásaira tekintettel fokozottabban szerephez jut a felek megegyezésének elősegítésére való törekvés. A bíróság a munkaügyi pert így azzal kezdi, hogy az ügyet az összes körülmény mérlegelésével megvitatja. Ennek során a feleket tájékoztatja arról, hogy álláspontjuk érvényesítéséhez milyen tényeket kell megfelelően bizonyítaniuk. Amennyiben ez az egyeztetés eredményes, a felek a hosszadalmas pereskedés helyett egyezséget köthetnek, így a per gyorsabban és békés úton befejeződhet.
További fontos szabály, hogy a jövőben a bíróságnak soron kívül kell eljárnia azokban a munkaügyi perekben, amelyeknek tárgya megszüntetett munkaviszony helyreállítása, például jogellenes munkáltatói felmondás esetében. Ilyenkor a munkavállaló elemi, egzisztenciális érdekére tekintettel indokolt a per gyors elbírálását eredményező kiemelt kezelése.
Hasonló indíttatásból mondja ki a javaslat azt is, hogy a munkabér megfizetése, illetve a munkáltatói igazolás kiadása iránti kérelem különös méltánylást érdemlő jogvédelmi igény, ezért az ideiglenes intézkedés alkalmazásának helye lehet.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat legtöbb rendelkezése az ítélőtáblák felállításával összefüggésben várhatóan 1999. január 1-jén lép majd hatályba. Vannak azonban a törvényjavaslatnak olyan új szabályai is, amelyek a jelenlegi bírósági szervezet keretében is érvényesülhetnek, ilyenek például a jogorvoslatra vonatkozó új rendelkezések. Ezen új jogintézmények hatálybalépését a törvényjavaslat 1998. január 1. napjában határozza meg, így az ezekhez, illetve az ítélkezés gyorsításához fűzött jelentős várakozások már korábban teljesülhetnek.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy a polgári perrendtartás módosítását célzó törvényjavaslatot és ezzel összefüggésben az igazságszolgáltatási csomag már benyújtott törvényjavaslatait, illetve azokat a javaslatokat, amelyeket a következő időszakban kíván a kormány benyújtani, támogatásukban részesítsék.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit