DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Azt hiszem, a tegnapi napirend előtti vita kapcsán egy ízben már lefolytattuk ezt a kérdezz-feleleket.
Azt hiszem, hogy valóban az a helyes kérdés, hogy mihez képest sok vagy kevés a filozófushallgató Magyarországon. Nyilvánvalóan ahhoz képest, ha azt mondjuk, hogy a tudás önmagában vett jó, tudni jó, tudni érdemes, ahhoz képest egyáltalán nem sok, és tízszer ennyi filozófushallgató sem lenne sok. Ez teljesen világos. (Dr. Pusztai Erzsébet: Nincs ott az első tízben!)
Jelen pillanatban az a helyzet, hogy az elmúlt években Magyarországon duplájára emelkedett a filozófushallgatók száma. Ez jórészt annak tudható be, hogy egy csomó új egyetem is belépett a rendszerbe; egyedül a miskolci egyetem százhatvan filozófust képez pillanatnyilag - többet, mint az ELTE.
A hallgatói érdeklődés megvan a filozófia szak iránt, tehát van honnan hallgatókat felvenni, ugyanakkor azonban nem tűnik megnyugtatónak ezen hallgatók elhelyezkedése. Ha tehát azt kérdezzük, hogy túlzott-e a filozófusképzés a hallgatói érdeklődéshez, a hallgatói igényekhez képest, megint csak az a válasz, hogy ahhoz képest nem túl sok. Ha ahhoz képest nézzük a kérdést, hogy túl sok-e a filozófusok száma ahhoz képest, amennyi el fog tudni helyezkedni, akkor bizony a helyzet komoly aggodalmakra ad okot.
Ebben az évben még csak ötven hallgató fog végezni, a jövő évtől kezdve évi száz hallgató; nem nagyon tudjuk és nem nagyon látjuk, hogy ezek a hallgatók hol fognak elhelyezkedni. Ha bebizonyosodik az az aggály, hogy itt tömeges munkanélküli-képzés folyik, akkor bizony el kell gondolkozni azon, hogy a szűkös, államilag finanszírozott hallgatói létszámot filozófusképzésre fordítsuk-e ilyen mennyiségben, vagy mondjuk, a piac igényei által kimutatott hiány szerinti nyelvtanárképzésre, amely nyelvtanárokból az általános és középiskolákban is igen komoly hiány van.
Így tehát azt tudom mondani, hogy a jövő fogja megmutatni, hogy az álláskínálatokhoz, a piac keresletéhez sok-e a filozófushallgató, de ez csak az államilag finanszírozott létszámot érintheti. Tehát ha az egyetemek saját forrásaikból vagy tandíj ellenében filozófusokat óhajtanak képezni, ennek egyetlen döntés sem fogja akadályát állni; egyébként az egyetemi autonómia és a felsőoktatási törvény értelmében nem is állhatja.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit