DR. SZABÓ IMRE

Full text search

DR. SZABÓ IMRE
DR. SZABÓ IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt jelen lévő Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság 1997. május 21-ei ülésén megtárgyalta a T/4297. számú törvényjavaslatot a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról. A bizottság ülésén ellenzéki képviselőtársaink is részt vettek és nem is vonultak ki, sőt olyanok is voltak, akik "igen" szavazatot adtak le.
Ez a törvényjavaslat a nyugdíjcsomag szerves része. A javaslat egyik lényeges eleme az időskori járadék, amely ellátásnak a mértéke a mindenkori nyugdíjminimum 80 százaléka, egyedülállók esetében 90 százaléka. A tervezet szerint az ellátás 70 százalékát a költségvetés állja, 30 százalékát az önkormányzatokra terheli, azon az alapon, hogy az ellátás megállapítása az önkormányzat hatásköre, és bizonyos önkormányzati ellátásokat részben kivált.
Az önkormányzati bizottságot az érdekelte, hogy a javaslat milyen újabb terheket jelent a különböző méretű, elsősorban a kisebb önkormányzatok számára, hiszen az arányokat tekintve több személyt érint éppen a történelmi előzmények és a jelen gazdasági-társadalmi helyzet miatt. Javasoltuk a hatásvizsgálat elvégzését, s ennek alapján az önkormányzatok között típusonként differenciálni.
A Népjóléti Minisztérium jelen levő képviselője tájékoztatta a bizottságot, hogy négy megyére kiterjedően folyik a vizsgálat a szociális normatíva felhasználásáról, s a '98-as költségvetés tervezésekor a szociális normatíva elosztásánál a tapasztalatokat is figyelembe veszik.
A bizottság a törvénytervezet javaslataival azért is egyetért, mert jó néhány pontosítást tartalmaz, amelyek alapján a különböző önkormányzatok rendeleteinek sokszor eltérő részletei egységesebbek lesznek. Lényeges a jogosulatlanul felvett támogatási összegek, szociális juttatások kérdésének rendezése is.
A bizottság a fentiek alapján a törvényjavaslatot 23 igen, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartja és megvitatásra ajánlja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit