AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy Horn Gyula miniszterelnök úr tegnapi megfogalmazása egy történelmi távlat lehetőségét vetette föl. (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Nevezetesen: ha egyszer kicsit nagyobb távolságból tudjuk majd nézni a történteket, akkor valószínűleg érzelmi motívumoktól mentesen tudjuk megítélni mindazt, ami történt. És valóban, ha nemzetközileg tágítjuk ki a kört, és azt nézzük, mi zajlik ebben az egész régióban, akkor világosan látni lehet, hogy itt nem magyar jelenségről van szó. Itt arról van szó, hogy a rendszerváltás valamennyi volt szocialista ország társadalmi-gazdasági életét alapvetően megrázta.
Óriási feszültségek keletkeztek, és ha reálisan értékelünk, és alapul vesszük a független szakértők véleményét, akik a világban szanaszét - tehát nem közöttünk - élnek, hanem objektíven tudják nézni, hogy mi zajlik, akkor világosan lehet látni, hogy Magyarország még a szerencsésebb országok közé tartozik, hiszen mondjuk itt a GDP visszaesése 20 százalék volt, a mezőgazdaságban 30-nál egy picit több; más országokban ennél sokkal mélyebb volt. Magyarországon most már nem csökken a GDP, hanem emelkedésnek indult. Más országokban nem ez a helyzet, és ha nagyon konkrétan arra gondolunk, hogy Bulgáriában vagy Romániában milyen folyamatok mentek végbe, ha arra gondolunk, hogy Romániában, mondjuk, a sajtó szerint is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy kvázi-Bokros-csomagot valósítanak meg a kormányon levő pártok, olyan pártok is, amelyek ebben a parlamentben nagyon népszerűek mind a két oldalon, akkor azért ebből arra kell következtetnünk, hogy itt nem egyszerűen a kormány szubjektív szándékairól, hanem valószínűleg valami nagy, objektív gazdasági folyamatról van szó. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit