AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Csak tényeket szeretnék említeni. A külső egyensúly nem csak úgy egyszerűen javult, hanem nagyságrendileg javult. Magyarország külső eladósodottsága most körülbelül akkora, hogy megegyezik az éves export nagyságával. Ez néhány évvel ezelőtt 80 százalékkal magasabb volt.
(9.40)
A magyar nép nagyon világosan tudja, hogy az ország eladósodottsága nagyon fontos kérdés, az elmúlt évtizedek történetét sok tekintetben meghatározta, s ezért gondolom, hogy értékelni tudja, mekkora dolog az, hogy e tekintetben lényeges javulást tudtunk elérni.
Javult a belső egyensúly - és erről itt nem esett szó -, az államháztartás hiánya jócskán a GDP 4 százaléka alatt volt. Hosszú hónapokon át hallottuk, hogy mennyire irreális a kormány elképzelése, lehetetlen megtartani - ténylegesen kedvezőbb a helyzet. Ebből az is következett, hogy a belső eladósodottság is lényegesen csökkent, a GDP-ben mérve 73-74 százalék körül van, majdnem 90 százalékról indultunk. Ez azt jelenti, hogy a jövő generációk terhe is lényegesen mérséklődött.
A beruházásokkal kapcsolatban megemlíteném, hogy a feldolgozóipari beruházások 12 százalékkal növekedtek. Azt gondolom, hogy a folyamatok értékelésénél erre nagy figyelemmel kell lennünk, mert ez pontosan a jövő irányába mutató kedvező dolgot jelent.
Ami az év elejét illeti: valóban napvilágra kerültek bizonyos előzetes számok a januári külkereskedelmi forgalmat tekintve. Megjegyzem, abban az import nem emelkedik, hanem dollárban számolva több mint 5 százalékkal csökken. Innen kezdve minden olyan megállapítás, ami az emelkedést feltételezi, nem állja meg a helyét.
Szeretném hozzátenni, hogy a Nemzeti Bank információi szerint a fizetési mérlegben látszó export-import számok az első hónapokban kifejezetten jók. Ebből következőleg semmiféle olyan alap nincs, ami azt jelentené, hogy különösebben tartanunk kellene a külkereskedelmi folyamatok kedvezőtlen alakulásától. Erre tekintettel is jelentette be a kormány azt, hogy az árfolyam-politikában, illetve a vámpótlék leépítése tekintetében újabb intézkedéseket hoz.
Szeretném aláhúzni, hogy infláció is lényegesen mérséklődik, most már 18-19 százalék közötti sávban van. Ez még mindig egy picit magas, de eredetileg is jeleztük, hogy az év elején magasabb lesz, valószínűleg márciusban egy picit még felmegy, utána tovább megy lefele, de ez a szint lényegesen alacsonyabb, majdnem fél ponttal alacsonyabb, mint amit eredetileg erre az évre terveztünk. Tehát az inflációmérséklődés tekintetében is határozott előrelépés van. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit