DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én azt hiszem, hogy a felsőoktatásban kialakult helyzet nem most jelent meg először a parlament napirendjén, hiszen folyamatosan, október óta volt módom többször felszólalni, de nem csak nekem magamnak, hanem ellenzéki és kormánypárti képviselőknek egyaránt.
A mostani helyzet azonban azért sokkal veszélyesebb, hiszen valójában az államtitkár úr folyamatosan magyarázza, ahogy az ELTE fogalmazott a miniszterelnök úrnak írt levelében: "A megállapodások szövegének fondorlatos magyarázgatása folyik államtitkári szinten.". Egyetlenegy mondatban igaza van az államtitkár úrnak: valóban, márciusban magasabbak a számlák, mint augusztusban, ezt a megállapítást tisztelettel köszönjük, ezt minden egyetemi vagy minden iskolában dolgozó pontosan tudja, sőt, minden parlamenti képviselő is. Azt gondolom azonban, azt a kérdést felvetni most, márciusban, hogy a költségvetési vitánál miért nem vette figyelembe a kormány és a kormánypárti többség azt a megállapodást, amelyet maga a miniszterelnök úr és Magyar Bálint miniszter úr írt alá, azt gondolom, nem ildomos; hiszen a költségvetés tárgyalása november környékén kezdődött el, ha jól számolom, most már az ötödik hónap telt el azóta - ha azóta nem vették észre, akkor igen nagy baj van. Igen nagy baj van, ha úgy gondolják, hogy a felsőoktatás ezt ki fogja tudni gazdálkodni az amúgy is rendkívül rossz költségvetési pozíciójában.
Van azonban még egy mondat, amit szeretnék felolvasni, ami egy fenyegetés is a felsőoktatás számára, hiszen - idézem -: "a kormány megkeresi azokat a politikai és jogi eszközöket, amelyekkel e mulasztás pótlása kikényszeríthető", vagyis a kormány kvázi megfenyegette az egyetemek, főiskolák rektorait és vezetőit, hogy mulasztást követtek el, mert nem fizették ki a nem létező pénzből a közalkalmazottak bérét. Nem is tudom elképzelni, hogy milyen politikai eszközöket kíván megkeresni a kormány: az autonóm egyetemek és főiskolák rektorait kívánja politikai úton leváltani? (Dr. Pusztai Erzsébet: Persze!)
(8.50)
Ez az új megoldás? Azért, mert hibázott a költségvetés kapcsán, akkor most azokat a rektorokat vagy főigazgatókat, akik betartják a törvényt, és nem kívánják... (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) - utolsó mondat -, nem kívánják teljesen eladósítani az intézményüket, azokat kívánja politikai úton leváltani?
Azt gondolom, hogy ez a magatartás szégyenletes... (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten figyelmeztet az idő leteltére.), és jó lenne, ha a parlament magába nézne, és újra megalkotná a költségvetési törvényt, ahol megvan a fedezete... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit