BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Magam is arra a kérdésre szeretnék további nyomatékot és hangsúlyt tenni, amit már Lukovics Éva képviselőtársam, illetve Csizmár Gábor az előbb szóba hoztak. A pénzbeni ellátásokról van szó.
Nem véletlen, hogy annak a sok száz módosító indítványnak, amit közösen benyújtottunk, a többsége éppen a második részhez, az ellátásokhoz kapcsolódik. Természetesen ezeknek a módosító indítványoknak megint csak a többsége pontosítás, finomítás, olyan korrekció, ami mellett nem szükséges érvelni. Nagyon kevés tartalmi módosító indítvány van közöttük, de ezek közül éppen a 119. pont alatt megjelenő a legfontosabb vagy az egyik legfontosabb - számomra mindenképpen a legfontosabb - módosító indítvány, amelynek az elfogadását nagyon-nagyon szeretném. Arról a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról van szó, illetve annak a jogosultsági mértékéről van szó, amiről beszélt előttem két képviselőtársam.
Tovább szeretném fűzni ezt a gondolatmenetet, mégpedig olyan módon, hogy gondoljunk bele abba, hogy milyen összegekről van szó itt és most, ma, Magyarországon, 1997-ben. Ha a mindenkori öregséginyugdíj-minimum 80 százalékában húzzuk meg ezt a jogosultsági színvonalat, az azt jelenti, hogy 9200 forint/egy főre jutó jövedelem esetén jár a családnak ez a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. Azt gondolom, hogy ha ezt a jogosultsági szintet kiigazítjuk a mindenkori öregségi nyugdíjminimum szintjére, ami idén 11 500 forint, akkor sem léptünk nagyon nagyot. Ha ehhez mellétesszük azokat a háttér-információkat, hogy mondjuk, a létminimum-számítások körülbelül hol húzzák meg az egy főre eső minimumértékeket, akkor mindannyian tudjuk, hogy lényegesen magasabban.
(19.50)
Természetes, hogy egy ilyen törvényhez pénz kell. Az általános vitában a pénzről jó sok szó esett, én magam úgy fogalmaztam, hogy az induláshoz szükséges feltételek megvannak. Valóban, a '97. évi költségvetés több tételben, különböző helyeken egészen pontosan 5,6 milliárd forintot tartalmaz '97-re. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ez a törvény nem fog életbe lépni júliusban - ahogy eredetileg tervbe volt véve -, hanem elcsúszott októberre, sőt, a legutolsó ütemterv szerint novemberre, akkor egyszerűen nem értem a kormányzat részéről a pénzügyi aggályokat, hiszen az idei költségvetésben szereplő összeg arra a maradék két hónapra mindenképpen elég.
Én a magam részéről rettentően komolyan vettem ezt a törvényt. Nagyon komolyan vettem a rendszeres gyermekvédelmi támogatásnál az (1) bekezdésben azt a kitételt, miszerint az a célja, hogy megelőzze a gyermek kiemelését. Azt gondolom, hogy ha erre a normatív támogatásra nincs pénz, akkor ez a törvény ezen a ponton ennek a céljának nem fog tudni megfelelni. Következésképp nekünk azon kell törnünk a fejünket, hogy jövőre hogyan tudjuk majd biztosítani azt a forrást, ami szükséges hozzá. Azon kell törnünk a fejünket, hogy valóban hogyan tudjuk szélesíteni azt a kört, amelyik normatív alapon hozzájut ehhez az ellátáshoz. Azt gondolom, hogy e tekintetben a minimumszint a mindenkori öregségi nyugdíj száz százaléka. Ez alá semmiképpen nem lehet menni.
Tudom, hogy vannak szociális ellátások, ahol a jogosultság színvonala alatta van ennek a mértéknek. Például a munkanélküliek jövedelempótló támogatása ilyen, ahol éppen 80 százalékban van meghatározva ez a mérték. De, kedves képviselőtársaim, hasonlítsák össze ezt a két üzenetet! Itt a prevencióról és a gyermekről lenne szó. Azt gondolom, indokolatlan ezt a jogosultsági küszöböt ugyanoda helyezni, mint az aktív életszakaszban lévő munkanélküli jövpótlósoknál.
Befejezésül még egyszer - mindenkit megnyugtatva, hogy ezen a késői órán nem fogok külön megjegyzéseket fűzni ahhoz a további majdnem hatvan módosító indítványhoz, amit magam is aláírtam - oda szeretném tenni a hangsúlyt, hogy számomra ez a tartalmi kérdés valahol nagyon vízválasztó. Ha ezt nekünk, képviselőknek, nem sikerül elfogadni és képviselni, akkor azt hiszem, a törvény sok tekintetben a jókívánságok gyűjteménye maradhat. Azzal szeretném befejezni, hogy bízom benne: ezen a ponton eredményt lehet elérni, és továbbra is hittel képviselni tudom, hogy általunk itt és most valami nagyon fontos és jó dolog születik. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit