IVÁNYI TAMÁS

Full text search

IVÁNYI TAMÁS
IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék szólni két módosító javaslatról. A médiáknak - és elsősorban a televíziónak - a gyermekekre gyakorolt hatása önmagában is megérne egy misét, ahogy mondani szoktuk, el is hangzott már e tárgyban utalás Béki Gabriella képviselőtársam részéről. Nyilván nem a mostani vita feladata ezzel foglalkozni, de azt, hogy a gyerekek jelentős része vélhetően jóval több időt tölt a tévékészülékek előtt, mint az kívánatos lenne, nyilván kevesen vitatnák.
Ez igazából egyetlenegy szempontból érdekes, tudniillik abból a szempontból, hogy a gyerekek az információik vélhetően döntő többségét a rádió és a televízió közvetítésével szerzik be, ezért nyilván nem mellékes, hogy van-e valami teendőnk a gyermekvédelmi törvény kapcsán is a médiák, a közszolgálati médiák feladataival kapcsolatban.
Itt alapvetően két dolog vetődik fel: egyrészt bizonyos hatásoktól megóvni a gyermekeinket; a másik fölvetés - igazából ezzel kapcsolatos a két módosító indítvány: biztosítani kell, hogy bizonyos információk a közszolgálati műsorokból megszerezhetőek legyenek. Nemcsak a magyar nyelv, a magyar kultúra ápolására, a helyes viselkedési, erkölcsi normák közvetítésére, a gyermekek életkorának megfelelő, kulturált szórakoztatására vagy hasznos ismeretek közvetítésére gondolok itt, hanem a gyermekvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, információk megismertetésére is.
Létszükséglet, hogy a gyerekek tisztában legyenek a jogaikkal, de talán ennél is fontosabb, hogy tudják, hogy megoldhatatlannak tűnő problémáikkal hová fordulhatnak segítségért. És nemcsak a gyermekeknek van szükségük erre - mint legérintettebbeknek -, hanem a gyerekekkel foglalkozó felnőtteknek szintén. Szülőknek, gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek, pedagógusoknak vagy egyszerűen csak segíteni kész állampolgároknak is szükségük van arra, hogy a közszolgálati médiák nyújtsák azt a segítséget, amit a tájékoztatással, az információk közvetítésével kapcsolatban megtehetnek.
Két módosító javaslat érkezett be az oktatási bizottság által jegyezve. A módosító indítványok arra tesznek javaslatot, hogy a gyermekvédelmi törvény elfogadásával egyidejűleg két ponton módosuljon a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény is. Egyrészt a 2. § 19. pontja egészülne ki, egy kicsit hangsúlyozván a gyermek- és ifjúsági műsorok fontosságát azzal, hogy a gyermekvédelem céljait szolgáló, ismeretterjesztő, felvilágosító műsorok is a közszolgálati médiák feladatai; és a 23. § (4) bekezdés d) pontja egészülne ki e szerint a javaslat szerint azzal, hogy a hátrányos helyzetű csoportok számára fontos információk elérhetővé tételével kapcsolatban ez a kiegészítés fölveti, hogy itt különösen a gyermeki jogokat ismertető, a gyermekek védelmét szolgáló, az igénybe vehető szolgáltatásokról tájékoztatást nyújtó műsorok főműsoridőben történő bemutatása lenne az, ami e szerint a módosítás szerint a közszolgálati médiák hangsúlyozott feladata lenne.
A bizottságban valamennyi párthoz tartozó képviselőtársunk támogatta ezt a módosító javaslatot. Remélem, hogy így lesz ez parlamenti méretekben is. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit