KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A Torvaj községet '96. június 21-én (Sic!) ért természeti katasztrófa kárainak enyhítése érdekében a kormány döntése alapján 23,5 millió forintot fizettünk ki három ütemben a vis maior-támogatás terhére. Megjegyzem: egyébként a vis maior-támogatás általában az önkormányzati vagyonban ért károk helyreállítására vonatkozik, de itt mindenki megértette, hogy a lakosságnak sürgős, azonnali segítségre van szüksége.
A kár felmérésében részt vettek egyébként a közigazgatási hivatal, illetve a TÁKISZ munkatársai; ugyanakkor viszont tájékoztatnom kell az Országgyűlést, hogy a pénzek szétosztása teljesen egyértelműen az önkormányzat testületének a feladata. Akkor, amikor a jelzések megérkeztek a közigazgatási hivatalhoz, törvényességi ellenőrzést folytattak, és a törvényesség helyreállítására az önkormányzat felé az intézkedéseket megtették.
Miután újabb információk jutottak el hozzánk arról, hogy számos vita kíséri a pénzek szétosztását, egyrészt nőtt az igénylők száma is - az eredeti harminchét igénnyel szemben a végén már száz igénylő volt -, másrészt egymással is vitatkoztak a polgárok arról, hogy tulajdonképpen tiszta-e ezeknek a pénzeknek a szétosztása, az Állami Számvevőszéknél kezdeményeztük - az erre hivatott szervezetnél - ennek a feladatmegoldásnak a célvizsgálatát; remélem, ez hamarosan meg fog kezdődni. Illetve igaz, amit a képviselő úr mondott, a Siófoki Városi Ügyészség nyomozást folytat a történtek tisztázása érdekében, illetve ebben együttműködik a siófoki városi kapitánysággal.
Ettől persze teljesen függetlenül, azoknak az embereknek, akiket tényleges kár ért, és akik lakhatási feltételeinek megteremtéséhez ezt a támogatást adtuk - mert hiszen csak erről van szó természetesen, nem a házak teljes körű felújításáról -, joguk van arra, hogy ehhez a pénzhez valóban hozzájussanak. Ezért újra megnézetem a megfelelő belügyminisztériumi szervezetekkel, hogy e tekintetben mit lehet tenni. Ez persze az Állami Számvevőszék és a rendőrség vizsgálatait nem fogja befolyásolni, ezek végigmennek, és a következményeit a településnek majd viselnie kell.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit