DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ

Full text search

DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ
DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Az imént olyan gyorsan kezdte el az indítványok tárgyaltatását, hogy kicsit talán a késői óra miatt is nem figyeltünk kellően, és ezért elnézést kérek, hogy kissé késve nyomtam meg a gombot.
Bauer képviselő úr lényegében a 2. pont alatti indítványom első részét elmondta, tehát ezt különösképpen nem kívánom megismételni. Magam is rendkívül fontosnak tartom, hogy vajon ki is a hitelező. Ezért nem volna célszerű szűkíteni a jelenlegi, egyébként hatályos rendelkezéshez képest sem, mert hiszen rendkívül felfokozott várakozás lenne a törvény részéről, hogy csak az elismert követelésre, illetve kérelmezőre terjesztenénk ki ezt a lehetőséget. Ez azt jelentené adott esetben, hogy bizony a kishitelezők, akik kevésbé vannak erősebb helyzetben, mint a nagyok, adott esetben hátrányba kerülnének a nagyokkal szemben, egyszerűen nem tudnának úgymond kicsikarni elismerő nyilatkozatot. Arról a kedvezőtlen lehetőségről nem is beszélve, ami egyébként most is sajnos sokszor előfordul, hogy egyszerűen az adós, miután kiválóan rossz helyzetbe hozta cégét, és felszámolásba viszi, akkor még ráadásul nem is lehet utolérni.
Tehát Csikai képviselőtársammal azt javasolom, maradjunk a nem vitatott, vagy elismert kategóriánál - mindkettő jó. S ez azt hiszem, a gyakorlat által is jobban követhető.
A másik módosító indítványunk másik része a pénz- vagy vagyoni követeléssel kapcsolatos. Azt gondoljuk, nincs semmi indoka annak - sem elméleti, sem gyakorlati -, hogy a jelenleg is hatályos vagyoni követelés helyett pénzkövetelésre szűkítsük le a törvény hitelezői fogalmát, hiszen a gyakorlat ezt is megcáfolja, mivel bizony előfordul az is, hogy adott esetben a hitelező követelése nem pénzről szól, nem pénzkövetelésről, hanem egyéb más vagyontárgyról.
Az ajánlás 3. pontjában tettünk egy indítványt, amelyről az előbb szólt képviselőtársam is a gazdasági bizottság részéről. Ez a választmánnyal kapcsolatos. Igen, arról van szó, nem kizárt az, hogy több választmány is alakulhat, hiszen más-más hitelezői érdekek fogalmazódhatnak meg az egyes pontokba sorolt hitelezőknél. Ezért célszerű ezt - még megelőzendő a gyakorlati gondokat - törvényben rendezni. Magam úgy látom, képviselőtársammal együtt, hogy ez a módosító indítvány ezt kellően megpróbálja rendezni, tehát ha többen jelentik be megalakulási szándékukat, akkor kiket is kell hitelezői választmánynak tekinteni.
Természetesen azt a törvény kimondja, s talán ehhez majd egy kapcsolódó indítvány fog további pontosítással fogok szolgálni, hogy az adott gazdálkodószervezetnél egy választmány működjék természetesen, a lehetőség szerint. De ezt megelőzően - még egyszer mondom - alakulhat több is. Ebben az esetben ezt a törvénynek kell rendezni, nem lehet kizárólag a bírósági joggyakorlatra bízni. Köszönöm szépen, ennyit a módosító javaslatokról.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit