MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Régóta megnyomtam a gombot. Valaki erre jött, és ránehezedett. (Derültség.) Ennyi az egész. Türelemmel vártam, míg sorra kerülök. Azt gondoltam, hogy egy sima, rövid szavazás lesz ebben a kérdésben, hiszen skalárszámokról kell döntenünk, amelyek már régóta - mint egy műhelyben - kicsiszolódtak és tisztázódtak. Nem a hadsereg-átalakítás kérdése, nem a biztonságpolitikai alapelvek kérdéséről van szó, nem is a honvédelem rendszeréről van szó, hanem azok eredményeként, több éves munka után meg kell határozni skalárszámokban a határőrség és a magyar honvédség létszámát, létszámarányait. Sok műhelyvitában alakultak ezek ki, egy átalakítási folyamat keretében.
Ezt az átalakítási folyamatot is az Országgyűlés több határozatban írta elő. Tehát azokat a felvetéseket és felszólalásokat, amelyeket igen tisztelt Lányi képviselő úr, Póda képviselő úr, Mészáros képviselő úr elmondtak, már sokszor megvitattuk, és döntés született ezekben a kérdésekben.
Ami a tiszthelyettesek számát illeti: minden átvilágító szerint, aki átvilágította a magyar fegyveres erőket, megállapította, hogy nagyon kicsi a tiszthelyettesek aránya, és nagyon magas a tisztek száma. Folyamatosan egy egészséges európai mértékre kívánja ezt a magyar honvédelmi vezetés átállítani. Hála Istennek, egész Európában csökken a hadseregek létszáma, és csökken a fegyverzet, a fegyverek száma. Ennek örülni kell. Ez jó dolog. Az általunk elfogadott biztonságpolitikai alapelvek sem számolnak európai háborúval, nem számolnak országok közötti totális háborúval. Az új kihívásoknak megfelelő, rugalmas és gyorsan működő, kisebb létszámú hadseregé a jövő. Ezt kívánja beállítani a magyar honvédelmi vezetés is. Erre adtunk felhatalmazást, és ezt kérjük számon.
(17.40)
Amikor Hollandiában 35 ezer fős hadseregre fognak áttérni, akkor nem tudom, hogy Lányi képviselő úr a Stadler-stadionban vagy melyik kis stadionban ültetné le őket, hogy elférjenek. A Német Szövetségi Köztársaság nemrég csökkentette hadseregének a létszámát, így most már két Népstadionban elférnek. Az új román vezetés nemrég jelentette be, hogy csökkenteni kívánják a román haderőt, és a román haderő is be fog férni két Népstadionba. Úgy hiszem, hogy ezek a blikkfangos hasonlatok nem jók és nem megfelelők.
Amit Póda képviselő úr mondott, való igaz. A túl kicsi hadsereg - ha a térségben nagy hadseregek vannak - negatív kihívást jelent, az áldozat felhívását, hogy ő áldozat akar lenni. De itt erről szó sincs. A 60 ezer főben limitált véderőt modernizáljuk. Nem igaz az, hogy nem modernizáljuk, hiszen éppen ma tárgyalta Póda Jenő úr a rakétatender kérdését, azt, hogy modern föld-levegő rakétákkal kívánjuk a Magyar Honvédséget ellátni, vagy a közeljövőben várható a nagy távolságú lokátorok tendere, jelenleg 6 ezer katona foglalkozik rádiólokációval a hadseregben. Ha beszerezzük a modern lokátorokat, 1500 jól képzett katonára lesz szükség a 6 ezer helyett; ez is benne van a 60 ezres létszámban.
Summa summárum úgy gondolom, jól kicsiszolt számokról van szó. A honvédelmi bizottság kétszer adta vissza a két tárcának, és meggyőződésem szerint korrekt, a korábbi határozatainknak megfelelő számokat tartalmaz ez a határozat, ezért kérem a tisztelt Házat, hogy pártállástól függetlenül fogadja el. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit