DR. MÉSZÁROS GYULA

Full text search

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő országgyűlési határozati javaslatot - amely az országgyűlési hozzájárulást igénylő csapatmozgásokról szól - a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja támogatja. Támogatjuk azért, mert a kiképzési tervben ezek a hadgyakorlatok szerepelnek, hiszen a katonai kiképzés eredményét békeidőben a hadgyakorlatok sikerességével lehet mérni. Ezek a kiadások szerepelnek a honvédelmi tárca költségvetésében, tehát külön kiadást nem igényelnek. Ezek a gyakorlatok növelik a honvédség hadrafoghatóságát, hozzájárulnak a NATO kiképzési rendszerének megismeréséhez, a közvetlen emberi, baráti kapcsolatok kialakulásához. A határozatban 23 hadgyakorlat szerepel, ami 4740 kiképzési napot jelent. Külön örülünk annak, hogy ennek legnagyobb részét - mintegy egyharmadát - a lengyel-magyar katonai kapcsolatok képezik.
Azonban nem értünk egyet azzal, hogy az indoklásban szereplő úgynevezett látogatások egyike sem igényelne országgyűlési hozzájárulást. Ugyanis éppen az a probléma, hogy nincs olyan kidolgozott kritériumrendszer, amely pontosan megmondaná, hogy szükséges-e országgyűlési hozzájárulás. Ha lenne, akkor nem gondolkozott volna rajta a honvédelmi tárca, hogy kell-e országgyűlési hozzájárulás például az andaui fahidat építő osztrák katonák határátlépéséhez. Pedig ők csak néhány méterre lépték át a határt, és nem fegyverrel, hanem fűrésszel és szekercével. Ha van is ilyen kritériumrendszer, amely egyrészt az alaprendeltetés begyakorlására irányul, másrészt szervezett keretben katonai vezetéssel valósul meg, és végül a feladatokra vonatkozó szabályzatok betartásával történik, akkor is gond van, mert ezen kritériumoknak az indoklás 2., 3., 4., 5. és 6. pontjában vázolt gyakorlatok szerintünk egészen biztosan megfelelnek.
Emlékeztetőül az indoklásnak csak az 5. pontját idézem, de a többit is idézhetném. Az 5. pont: "A lengyel és magyar katonai együttműködés és ezen belül a légierők közötti kapcsolat keretében az 59. harcászati repülőezred delegációja a harmadik negyedévben négy napra Lengyelországba látogat.
A küldöttség legfeljebb 30 fő, egyéni fegyverzet nélkül, valamint 4 darab MiG-29-es vadász- és 1 darab AN-26-os szállító repülőgép, lőszer és rakéták nélkül. A lengyel légierő delegációja a harmadik negyedévben Kecskemétre látogat. A küldöttség legfeljebb 30 fő, egyéni fegyverzet nélkül, valamint 4 darab MiG-29-es vadász- és 1 darab AN-26-os szállító repülőgép, lőszer és rakéták nélkül."
Amint ebből a példából is látható, mindkét egységnek ugyanaz a technikája és fegyverzete, tehát nyilván azt az alaprendeltetést gyakorolják. Szerintem akkor nem kellene hozzájárulás, ha, mondjuk, a magyar repülőtisztek autóbusszal meglátogatják a lengyel egységet, ők pedig ugyanúgy jönnének Kecskemétre. Az is nyilvánvaló, hogy szervezett keretben katonai vezetéssel mennek, és a feladatra vonatkozó szabályzatokat betartják - legalábbis remélem. Tehát mindhárom feltételnek megfelelnek. Éppen ezért javaslom a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a további viták elkerülése végett az Országgyűlés hozza meg a határozati javaslatát az indoklásban szereplő csapatmozgásokra is, és adja meg az engedélyt az előterjesztésnek. Ilyen esetben a kereszténydemokrata képviselőcsoport is szívesen támogatja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(18.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit