DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! A Pomázi Munkaterápiás Intézet a kárpótlási földek kijelölésének idején és jelenleg is állami tulajdonú, vállalati formájú egészségügyi intézmény.
A mezőgazdasági, gyümölcstermesztési tevékenységek arra szolgáltak és szolgálnak, hogy a tb-finanszírozást kiegészítsék, bevételekre tegyen szert az intézet, ugyanis a közel 700 krónikus beteg egy része tartósan az intézményben él, ruhával és minden szükségessel az intézmény látja el őket, sokuknak semminemű jövedelme nincs, és a földterület, a gazdaság teszi lehetővé a pszichiátriai alkoholbetegek terápiás foglalkoztatását.
Az Intézet a szűkös finanszírozás, a gazdaság jövedelmezőségének csökkenése és a gazdálkodási problémák miatt a kilencvenes években folyamatosan adósságot halmozott fel, ezért a végelszámolását meg kellett indítani. Ezzel egyidejűleg a privatizációs törvény rendelkezése alapján a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet a Népjóléti Minisztériumtól átvette a tulajdonosi felügyeletet. A földterületeket független szakértő értékelte fel, és azokat a végelszámoló pályázat útján értékesítette az adósság kiváltására, amely elsősorban az adóhivatallal és az egészségbiztosítóval szemben áll fenn.
Az egészségbiztosítónál meglevő tartozást a végelszámoló úgy kívánja kiegyenlíteni, hogyha az állami vállalat a végelszámolás befejeztével kft.-vé alakul, akkor a tartozás fejében az egészségbiztosító kap tulajdont.
Megítélésem szerint a végelszámolás befejeződése után a tulajdonosi felügyeletet ellátó Kincstári Vagyonkezelő, illetve a várható új tulajdonos, az Egészségbiztosítási Önkormányzat jogosult a problémát áttekinteni.
Az elmondottak, úgy gondolom, azt igazolják, hogy a kormány nem a kárpótoltak kizárására törekedett, hanem a kórház további alapfeladatainak megfelelő működtetését, a betegek rehabilitációja feltételeinek fennmaradását tartja szem előtt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit