AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, ön is sajnálatos módon azok közé tartozik, akik nem egészen pontosan értik, hogy a jelenlegi, érvényes adó- és társadalombiztosítási szabályok tulajdonképpen hatásukban mit jelentenek. Ön ugyanis egymilliós nagyságrendű őstermelőről beszélt, akiket ezek a szabályok adó és társadalombiztosítási járulék oldaláról súlyosan érintenek, hiszen ezeket ön szerint a minimálbér után kell számítani.
Nos, képviselő úr, nem ez a helyzet. Ténylegesen arról van szó, hogy ha valaki végigszámolja az adószabályok módosulását, akkor tulajdonképpen ez érdemleges tehernövekedést - pláne ilyen alacsony jövedelemszint esetén, amelyről ön beszél - nem jelent. Ami valóságos probléma lehet, az a társadalombiztosítási járuléknak az ügye.
Azonban itt is szeretném aláhúzni, hogy mindenki olyan, aki valamilyen más társadalombiztosítási jogviszony mellett folytatja az őstermelést, az tulajdonképpen mentes e többletterhek fizetése alól. Itt a probléma annál a "szűkebb körű" őstermelőnél jelentkezik, aki semmilyen módon másképpen nem kerül társadalombiztosítási jogviszonyba, illetve családjában sem kerül senki, illetve ő nem munkanélküli, nem jövedelempótló-támogatásos. Ezeknek a számát senki nem tudja egész pontosan megmondani, de nagyságrendileg kevesebb, mint amit ön mondott. 300 ezer körül szokták becsülni az ilyen típusú őstermelőket, de az általam említett feltételek miatt nyilván kevesebben vannak.
Arra is szeretném felhívni a figyelmet, ha viszont mégis kellene fizetniük, de a szituációjuk egyénileg lehetetlen, akkor az önkormányzatokhoz lehet fordulni, és az önkormányzatoknak módjuk van - és módjuk lesz, pláne a módosítások után - arra, hogy gyakorlatilag fizetési kötelezettség ne jelentkezzen.
(14.40)
Tehát az ön kérdése ismételten abba a sorba illeszkedik, amikor egy nem létező problémát próbál kezelni. A probléma igazából sokkal szűkebb, és az általunk közeljövőben javasolásra kerülő módosító javaslatokkal lényegében kezelésre kerül. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit