DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben számos alkalommal foglalkozott a sajtó is azzal a jelenséggel, hogy a közalkalmazotti törvényben előírt átsorolások és az az új, február 1-jétől esedékes bértáblának megfelelő bérek kifizetése az egészségügyi ágazatban várhatóan nem teljeskörűen történik meg.
Több nyilatkozat arról látott napvilágot, hogy az intézményvezetők elbizonytalanodtak, mert nem látnak megfelelő fedezetet az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében a béremeléshez. A kormányhoz érkezett jelzések alapján szükségesnek láttuk a helyzet tisztázását. Az eddigi egyeztetések alapján a kormány megerősíti azt a szándékát, hogy ez évben biztosítsa az egészségügyben dolgozók 17 százalékos béremelését az 1996. évi átlaghoz képest. Erre az emelkedésre a hároméves közalkalmazotti megállapodás keretében kerül sor, amelynek 1997 a második éve. A bérmegállapodás teljesítése tartalmazza a törvény által előírt kötelező közalkalmazotti bér kifizetését, amelynek fizetésére első alkalommal 1997 márciusa folyamán kell sort keríteni. Ez azért is lényeges, mert az egészségügyi ágazat átlagos bérei intézményenként változó, 4-16 százalék közötti mértékben elmaradnak az új közalkalmazotti bértábla előírásaitól.
Örömmel mondhatom, hogy az intézetek zöme végrehajtotta az emeléshez szükséges intézkedéseket, túlnyomó többségük eleget tett a munkavállalók iránti kötelezettségének.
Tisztelt Országgyűlés! Az Egészségbiztosítási Alap idei költségvetése összességében tartalmazza a kötelező béremelés fedezetét, de a teljesítményelvű finanszírozás természetesen nem adhat arra garanciát, hogy minden egyes intézmény kapja az emeléshez szükséges plusz összeget, illetve hogy minden egyes dolgozó bére azonos arányban növekedjen.
Az Egészségbiztosítási Pénztár számításai szerint a gyógyító ellátást szolgáló kasszák béremelésre fordítható részének növekedése az ötmilliárd forintos tartalék számítása nélkül 21,6 milliárd forint, ami 16,2 százalékos növekedést jelent. Egyes kasszák esetében feszültségek látszanak. Az okok vizsgálatát már megkezdtük. Látható az is, hogy a múlt évi szerkezetátalakítás során azok a létszámcsökkentések sem történtek meg, amelyekre mód lett volna anélkül, hogy ez a betegellátás folyamatosságát, a szükséges orvosok és szakdolgozók számát befolyásolta volna - például a gazdasági-műszaki ellátás körében. Az, hogy az átsorolásokat nem végezték el egyes intézményekben, azt mutatja, hogy a létszám- és bérgazdálkodás területén komoly hiányosságok vannak.
A törvények végrehajtása azonban mindenkire kötelező. Évek óta görgetett problémát jelent - a bérek átlagához képest is - az egészségügyi bérek alacsony volta, és ehhez egyes területeken torzult finanszírozási rend társult. Az elvégzett próbaszámítások szerint az új teljesítményelszámolás a valós költségeket a korábbinál jobban tükrözi. A közalkalmazotti szabályok és a teljesítményfinanszírozás ellentmondásai, a bérpótlékoknak még az előző kormány által kezdeményezett felemás rendszere ugyancsak olyan öröklött elemek az egészségügyben, amelyek mindegyikét egyszerre nem lehet megváltoztatni, csak lépésenként végrehajtott korrekciókra, kiegyenlítésre van mód.
Természetesen folyamatos vizsgálatra szorul az, hogy az egyes kasszák keretei elegendőek-e a feladatellátáshoz. Az állandó monitorozásban az Egészségbiztosítási Pénztárral megállapodtunk. Amennyiben szükségét látjuk, élni fogunk a kasszák közötti átcsoportosítás törvényben foglalt lehetőségével. Arról is megállapodtunk az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnökségével, hogy ahol a február 1-jén megemelt közalkalmazotti bérek kifizetése likviditási zavarhoz vezetne egyes intézményeknél, ott mód van az OEP által történő előfinanszírozásra, esetleg adósságtörlesztési határidők átütemezésére.
A márciusi bérfizetések érdekében a munkaügyi, belügyi tárcával történt egyeztetést követően póthatáridőt kaptak az intézmények arra, hogy átsorolási adataikat közöljék a tákiszokkal, amelyek a hét végén elvégezték a szükséges számfejtést. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnökségével egyetértésben kiadott minisztériumi közlemény is hozzájárult ahhoz, hogy a kórházak, rendelőintézetek tulajdonosai és menedzsmentje kevés kivétellel elkötelezték magukat az új illetménytábla mellett. A kormányzat részéről tehát gyakorlati intézkedésekkel segítettük és segítjük, hogy márciusban minden egészségügyben dolgozó közalkalmazott a törvényes bért kapja, és ehhez kérjük az egészségügy szakmai és érdekképviseleti szervezeteinek partneri segítségét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit