NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bő egy hete a belga hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó NATO-diplomatákra hivatkozva közölte, hogy a NATO-bővítés első köre csak Csehországot és Lengyelországot érinti. Két nap múlva magas rangú fehér házi források az MTI-nek teljesen alaptalannak és érthetetlennek minősítették a magyar esélyek romlására vonatkozó spekulációkat. Ugyanakkor a csatlakozási tárgyalásokra meghívandó országokról kijelentették ezek a források, hogy még semmilyen formában nem született döntés, és tegyük hozzá azt is, hogy ebben az időszakban, az elmúlt két-három hétben, élénk sajtókampány indult az Egyesült Államokban, de ezzel összefüggésben Oroszországban is a bővítés ellen.
Február 10-én, néhány hete Horn Gyula miniszterelnök a magyar parlamentben a következőket mondta a NATO-bővítéssel kapcsolatban: "Nem lebecsülendő, hogy ma már sem EU-ban, sem a NATO-ban nem vitatott - ismétlem, nem vitatott -, hogy Magyarország a legelsők között fog a csatlakozásban szerepelni."
Tisztelt Ház! Az elkövetkezendő néhány hónapban el fog dőlni Magyarország NATO-integrációja. Az USA nemrégiben elkészítette a külügyminisztériuma révén, és a kongresszus elé terjesztette a NATO bővítését körvonalazó jelentését is, amely megerősíti, hogy '97 júliusában a madridi csúcson a csatlakozásra érett országokat megnevezik.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt - mint az Antall-féle külpolitika fő célját - az euro-atlanti integrációt akkor is támogatta, és ma is támogatja, abból a meggyőződésből, hogy ez jól szolgálja Magyarországnak és a térségnek a tág értelemben vett biztonságát. Ugyanúgy szolgálja a Nyugat és a NATO kiterjedését, megerősödését mind az intézményeinek, mind a gazdaságának, mind pedig az értékeinek a vonatkozásában, és meggyőződésünk az is, hogy Oroszország hosszú távú érdekeit is szolgálja a NATO bővítése. Ebben a törekvésében tehát a mindenkori magyar kormány élvezi a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatását.
Szemben a híresztelésekkel, úgy látjuk, hogy a magyar esélyek igenis reálisak a csatlakozásra, nincsen helye a hisztériakeltésnek. Ugyanakkor ezek a hírek, a különféle információk a sajtókampányokról Oroszországban és az Egyesült Államokban indokolják, hogy körültekintéssel járjon el az elkövetkezendő időszakban a magyar diplomácia.
Az elkövetkezendő néhány hónapban tehát semmiképp sem a Horn Gyula által bemutatott ingatag sikerpropagandát kell működtetni, hanem az ellenzékkel, illetve a hazai és nemzetközi befolyásos tényezőkkel szoros együttműködésben, szorgos diplomáciai aprómunkát kell megvalósítani.
A politikai erők között rendszeresített együttműködésben kiemelt fontosságot tulajdonít a Fidesz-Magyar Polgári Párt, megállapítva ezeken a területeken a külügyi kormányzat mulasztásait is, először is abban, hogy a csatlakozással legesélyesebb Csehországgal és Lengyelországgal létre kell hozni egy szoros egyeztetési mechanizmust. Fontosnak tartjuk azt, hogy a jól finiselő Romániával olyan kölcsönösen támogató magatartás kialakítása szükséges, amely ugyanakkor kizárja egymás fékezésének vagy visszahúzásának még a lehetőségét is. Tehát egy kiegyensúlyozott érvelésre van szükség Románia vonatkozásában és más szomszédaink vonatkozásában. Harmadszor: a NATO-tagállamok parlamentjeinek a megszólítása, megkörnyékezése a minél problémamentesebb ratifikáció érdekében nélkülözhetetlen a magyar parlament részéről. És fontosnak tartjuk, hogy azokat a hiányosságokat, amelyek a hazai közvéleménynek a felkészítése terén tapasztalhatóak, a külügyi kormányzat minél hamarabb pótolja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit