PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Hírlap februárban induló cikksorozatából arról tájékozódhattak az olvasók, hogy a kormányzat elképzelése szerint jövőre megszűnik a munkahelyi művelődési intézmények állami támogatása. E hír természetesen aggodalommal töltötte el a művelődési intézményekben dolgozókat, az intézmények szolgáltatásait igénybe vevőket, és én azt gondolom, hogy a magyar kultúrával, a közművelődési intézmények állapotával kapcsolatban felelősséget érző minden állampolgárt is. Hiszen a jelenleg létező 120 intézménynek szinte egyedüli működési, épületfenntartási, rezsi-, munkabérforrása ez a költségvetésben elkülönített állami támogatás, mivel ezek az intézmények az önkormányzatok számára megítélt fejkvótából - néhány kivételtől eltekintve - nem részesülnek. A hiányzó feltételeket saját bevételeik, illetve utólag pályázatok útján tudják előteremteni.
Ezeknek az intézményeknek a jelentős része nagyon fontos lakóhelyi feladatot lát el. Így tehát ezek közé tartozik a Fővárosi Művelődési Ház, vagy például ha a lakóterületemről, Veszprém megyéből hoznék példákat, akkor idetartozik a pápai Pedagógus Művelődési Ház, a tapolcai Batsányi János Művelődési Központ, a balatonfűzfői Beloiannisz Művelődési Központ és a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központ, amely mind-mind fontos lakossági szolgáltatást lát el ezen a területen. Az állami támogatás megvonása az e házak keretében működő 2310 civil közösség, közel 500 amatőr művészeti csoport működési feltételeinek megszűnését, valamint 33 ezer közművelődési rendezvény elmaradását okozná.
Éppen ezért aggódva kérdezem az államtitkár urat arról, hogy biztosított-e a munkahelyi művelődési intézmények támogatása a jövőben is.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit