SZÁSZ DOMOKOS

Full text search

SZÁSZ DOMOKOS
SZÁSZ DOMOKOS, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság a múlt hét szerdáján, február 4-én tárgyalta meg az 5304. számú, távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot, amelyet most tárgyalunk, s úgy, ahogy azt államtitkár asszony már jelezte, vita nélkül, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.
Ezúton is szeretném megköszönni államtitkár asszony köszönő szavait. Az tette lehetővé, hogy megköszönje a bizottságoknak - miszerint ilyen aktívan és konstruktívan működtünk közre -, hogy a minisztérium igen jól előkészített anyagot tárt a bizottságok elé, és az ülésen élőszóval nagyon jól adta elő azt. Ily módon a bizottságunkban nem is alakult ki vita. Mégis indokolnom kell, miért tartottuk fontosnak, hogy előadót állítsunk, amivel csupán hangsúlyozni kívánjuk a téma fontosságát.
Mint államtitkár asszony már említette, olyan fontos, életviszonyokat szabályozó törvényjavaslatról van szó, amely közvetlenül érinti a lakosságot. Természetesen minden törvényjavaslat valamiféleképpen érinti a lakosságot, de ez úgynevezett húsba, vérbe vagy zsebbe vágó kérdést szabályozna. Mint ahogy hallottuk, 109 településen 330 távhőszolgáltató társaságról van szó, és ily módon a lakosságnak mintegy egynegyedét érinti közvetlenül.
Én csak három olyan dolgot emelnék ki, amely alátámasztja a fontosságot és mind ez idáig nem hangzott el sem bizottsági, sem államtitkári, illetve minisztériumi előadásban. Az egyik, hogy kizárná azt a lehetőséget, ami az egyetemlegességet taglalta. Ez hosszú vita volt. Most, hogy emelkedtek a távhőszolgáltatás árai, ezt az évek óta visszatérő vitát rendezi a törvény.
Államtitkár asszony említette, hogy a többszörösére emelkedett árak miatt a társadalmi érzékenység magasabbá vált szerte az országban. Ez indokolja a szabályozást.
Az utolsó lényeges kérdés, hogy nem mindent szabályoz a törvény, hanem a távhőszolgáltatás három fontos területéből csak egyetlenegyet, méghozzá a szabályozási környezetet. A szabályozási környezet rendbetétele lehetővé teszi viszont, hogy később fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel magát a teljes iparágat - ha szabad ezt mondanom - vagy szakágat is módosítani tudjuk.
Ezen érvelések hatására döntött úgy az önkormányzati és rendészeti bizottság, hogy egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak javasolja a törvényjavaslatot. Kérjük ily módon való kezelését. Köszönjük szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit