DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Felszólalásom címe: "Sikeres a kormány, pusztulóban a nemzet". A Data Monitor elnevezésű londoni tanácsadó cég tanulmánya szerint hazánk Európa legbetegebb nemzete. Az egy főre jutó átlagjövedelem a családok 70 százalékában alig éri el a 20 ezer forintot. A kialakult állapot ellentmond annak, amit a kormány hirdet, miszerint elindult a polgárosodás folyamata, és alkalmasak leszünk az európai csatlakozásra. Ma Magyarországon, úgy tűnik, kimondva és kimondatlanul a cél: visszaszorítani a fogyasztást, a megélhetési szint alá szorítani a társadalmat.
Hol van az 1994-es választásokon, majd a kormányzat által is oly sokszor megígért gazdasági fellendülés, az ország rendbetétele? Igaz, vezetőink teremtettek valamiféle rendet: napjainkra mintegy 1500 család kezében van a magyar nemzeti vagyon 60 százaléka. A felszabadult kelet-európai országok közül hazánkba áramlott a legtöbb külföldi tőke, amelynek hatására a sikeres privatizáció lefejezte a magyar gazdaságot, és ma uzsorakamatokkal szipolyozza. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) A rend következménye, hogy több mint 3 millió ember él a létminimum alatt, és legalább ennyien a környékén. A magyar társadalom 70 százaléka az egyesült Európa polgáraihoz képest nyomorog.
Elmondhatjuk, hogy szavakban sikeres, eredményes a kormányzat, míg az urak és cselédek országában pusztulóban a nemzet. Egyre fogyatkozó népességünk közepette még létezik, de egyre csökken a "két felnőtt és két gyermek" családtípus, ez is vegetáló szinten. Elszomorító, hogy az ezredfordulóhoz közeledve a családoknál jelentkező növekedő kiadás nem többletfogyasztást jelent, hanem az árak drasztikus emelkedését és az infláció növekedését.
A görög bölcsnek igaza van: nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóvízbe. Nálunk ez úgy érvényesül, hogy nem vásárolhatunk kétszer ugyanazon az áron, ugyanabban az üzletben. A boltosok munkájának jelentős részét a heti újraárazás teszi ki. A nyugdíjasok rétege az, ahol a fogyasztás a legmagasabb mértékben csökkent, mélyen a megélhetési szint alá szorítva megélhetésüket. Talán ezért ígérget e korcsoportnak fűt-fát a miniszterelnök, miközben nagyon jól tudja, hogy nincs az a nyugdíjemelés, ami a hazai nyugdíjasoknak tisztességes öregkort biztosítana a mostani pénzromlás és a magyar gazdaság állapotának ismeretében.
Számukra már a hazai gyógyszer is megfizethetetlen, minden harmadik nyugdíjas nem tudja kiváltani a gyógyszerét. A fiataloknak sincs esélyük saját lakásra. A jövőképet illetően a miniszterelnök úr szerint hamarosan, belátható időn belül érezhető lesz a javulás. Ebből egyetlen biztos pont érzékelhető: újabb drasztikus üzemanyag-, energia-, postaiszolgáltatás-, BKV-viteldíj-, élelmiszer- és gyógyszeráremelések január 1-től. Az üzemanyag-áremelés begyűrűző hatása tavaszra lesz érzékelhető.
A vállalkozás szabadsága csak a deklarációk szintjén biztosított. A mai bankár-Magyarországon a hatalmas adók és sarcok miatt lehetetlen tisztességesen vállalkozni!
Az elmúlt évtizedek lakáspolitikájának eredményeképpen az alacsony jövedelmű, támogatásra szoruló családok juthattak lakótelepi lakásokhoz, így a létminimum alatt élő háztartások kétharmada távfűtött, melegvizes lakásokban nyomorog. Felmérések tucatjai mutatják, hogy a családok teherbíró képességük végső pontjára jutottak. Az amúgy is szűk középosztály egyre vékonyodik, a társadalom kettészakadt. Ahol az emberek jelentős többsége a jövedelme felét megeszi, a másikat visszaadja az államnak, ott soha nem lesz gazdasági kibontakozás! Ahol a béreket mesterségesen alacsony szinten tartják, ahol a fogyasztást nem serkentik, ott a gazdaság a belső kereslet hiányában mindig is a hozott tőkének és a bankároknak lesz kiszolgáltatva.
Egyetlen dologban rendkívül eredményes a kormány: 1946 óta, amióta a Kisgazdapárt bevezette és stabilizálta a forintot, tehát 52 év óta a legnagyobb inflációt zúdította az országra. (Dr. Takács Imre közbeszólása.) A forint 1994 óta a dollárhoz képest 97 forintról 207 forintra romlott. Ma egy dollárért 207 forintot kell fizetni.
Ezt a kormányt 1998 májusában le kell váltani! (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Az új kormánynak a gazdaságot hosszú távú növekedési pályára kell állítani, meg kell állítani a magyar családok és a középosztály további lecsúszását, mielőtt az véglegessé válik. Vissza kell szorítani az országot elborító korrupciót! A kormány eddigi tevékenysége elégtelen volt mindhárom probléma megoldására.
Persze minden rosszban, így a tömegnyomorban is van valami jó. Mit is mond a Biblia? Könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni a mennyországba. Eszerint a magyarok nagy többségének jó esélye van arra, hogy bejusson a mennyek országába. Biztosak vagyunk abban, hogy a magyarok nagy többsége (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) 1998 májusában inkább a hosszú életet válassza.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Ez a "válassza" nagyon jó volt! Olyan magyaros! - Gyimóthy Géza: Vigyenek vizet Szabó Zoltánnak, nagyon ideges, úgy látom!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit