DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az idő most már valóban előrehaladt, így valamennyi gondolatot most nem akarok közölni, amelyet megszültem, de néhány gondolatot mégis szeretnék elmondani Sándorffy Ottó képviselőtársam gondolatai után.
Az egyik az, hogy nem tudom, miért mondja azt, hogy az állam miért szállt ki a kis- és középvállalatok támogatásából. Nem tudom, hány alkalommal szóltam már én magam is és itt az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium államtitkár asszonya is arról, hogy a kis- és középvállalatokat milyen formában támogatja a magyar állam. Én most csak leltárszerűen mondom el:
1. Az elmúlt évben, ha jól emlékszem, negyvenféle támogatást élveztek - negyven, ezt nagyon fontosnak tartom - a kis- és középvállalatok.
2. A támogatásokról és a különböző pénzeszközökről forrástérkép készült, és ezeket az Interneten le lehetett hívni.
3. A minisztérium sok-sok szakértő bevonásával elkészítette azt a beszállítói célprogramot, amely komplexen tartalmazza a beszállítások minden csínját-bínját, és ha jól emlékszem, nem vagyok benne biztos, mintegy háromezer oldalt tartalmaz ez a beszállítói célprogram.
4. A kis- és középvállalatok számára külön kedvezményes hitelek lettek összeállítva, nem beszélve arról a kamattámogatási rendszerről, amelyről Sándorffy képviselőtársam is tud; gondolok a 40 százalékos támogatási rendszerre, gondolok arra, hogy a hátrányos helyzetű településeken, ha jól emlékszem, 50 százalékos kamattámogatással kezdődik a rendszer működése.
A Hitelgarancia Rt. működéséről is nagyon sokat lehetne szólni, ami szintén a kis- és középvállalatoknak nyújt nem kevés segítséget.
Most már belép, ezt valamennyien tudjuk, a magánpénztárak rendszere is, ami szintén egy pénzhez jutási lehetőséget jelent.
Nem sorolnám tovább, mert holnap reggelig lehetne sorolni azokat a különböző támogatási formákat, amelyek a kis- és középvállalatok számára nem kevés támogatást jelentenek.
Viszont, ha Sándorffy képviselőtársam azt mondta volna, hogy Magyarországon igen sok a kis- és középvállalat, az igaz, mert hazánkban ezer lakosra 97 kis- és középvállalat jut, az Európai Unió országaiban pedig 45, és ezek a kis- és középvállalatok, különösen a mikrovállalkozások kényszervállalkozások, amelyeknek nehéz hozzájutni azokhoz az információkhoz, amelyek segítségével fejlődhetnének, ha a fejlődési lehetőségük általuk is biztosítva van.
Ennyit erről, és utána szeretnék szólni erről a törvényjavaslatról, amelynek a vitája most folyik.
A törvényjavaslat elkészítése nem tegnap, nem tegnapelőtt kezdődött meg, mert 1991-1992 óta ne soroljam fel azokat a szakembereket, akik nem kis munkával dolgoztak a törvényjavaslat összeállításán; azonban egy szakembert mégis megemlítek: Székács Anna miniszteri biztost, akinek igen sok érdeme fűződik ahhoz, hogy ez a törvényjavaslat ide a parlament elé került.
Mindenesetre ez a törvényjavaslat nemcsak a technológiailag intenzív cégeket segíti, hanem segíti a kis- és középvállalatokat is. Ebben teljesen egyetértek Sándorffy Ottó képviselőtársammal, hogy ennek a törvényjavaslatnak és ennek az alapnak szerintem is nagyon fontos feladata lesz az, hogy a kis- és középvállalatok támogatása valósuljon meg.
Az OECD-országok közül sok ország a kisvállalatoknak a kormányzat segítségével kezességet ajánl a kölcsönök támogatására, és ezt teszi ez a törvényjavaslat is. Az Európai Közösség országaiban a kölcsönkezesség rendszere igen sokrétű. Vannak országok, ahol ez egy fix százalékra épül, de vannak olyan országok, amelyek a két évnél fiatalabb vállalkozásokat 85 százalékos kezességben, a két évnél idősebb vállalkozásokat pedig ennél kisebb mértékű kezességben támogatják.
(20.10)
Azonban a kölcsönök felvételénél igen fontosnak tartom azt - erre a törvényjavaslat nem térhet ki -, hogy a fejlett és fejlődő kis- és középvállalatoknak szükségszerű lesz stratégiai terveket készíteni, olyan stratégai terveket, amelyek a kamarák részéről és más különböző szervek részéről nagyon sok segítséget kell hogy jelentsenek. Nemrégen néztem meg az USA-ban egy vizsgálatot, amelyben megállapították, 21-21 kis- és középvállalatot hasonlítottak össze: az a 21 kis- és középvállalat, amely fejlett stratégiai tervvel rendelkezett, a hiteleket jobban tudta hasznosítani, és lényegesen piacképesebb volt hosszú távon, mint az a 21 kis- és középvállalat, amely nem rendelkezett jó stratégiai tervvel.
Mindenesetre azt hiszem, hogy nemcsak a minisztériumoknak, hanem a médiának is fontos feladata lesz az, hogy a kis- és középvállalatok megismerjék azokat a támogatási formákat és a támogatások egészét, amelyek szerintem most már ezzel a törvényjavaslattal lassan rendszerré kezdenek válni. Ha visszaemlékszem arra a kutatásra, amely még a '60-as évek végén a Pénzügykutató Intézetben Wilcsek Jenő irányításával kezdődött a kis- és középvállalatok fejlődésére vonatkozóan, az még akkor rendszeridegen kutatási téma volt. Nagyon hosszú időt élt meg a kis- és középvállalatok életének, működésének egész folyamata, és most már - azt hiszem, valamennyien, akik itt országgyűlési képviselők vagyunk - örülhetünk annak, hogy egy rendszer kezd kialakulni a kis- és középvállalatok megsegítésében. Ezt a rendszert azonban valóban megfelelően ismertetni kell azokkal a vállalkozásokkal, amelyek várják a segítséget.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit