DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Ki szeretném fejezni azt az örömömet, hogy Bihari Mihály képviselő úr felszólalása után úgy tűnik, el lehet mozdulni a holtpontról.
(18.20)
Ugyanis nagyon lényeges volt, a képviselő úr kifejtette, hogy a kétszavazatos rendszer az, amellyel ő egyetért, és ha ez az MSZP álláspontjában is tükröződik, tehát ez egy fordulatot jelent a múlt heti állásponthoz képest, ahol még a háromszavazatos rendszer mellett Tabajdi államtitkár úr tett bizonyságot, akkor tényleg ezen az alapon el lehet mozdulni a holtpontról.
Mi kifejtettük, hogy miért nem értünk egyet a háromszavazatos rendszerrel. Most csak egyetlenegy pontot újra megismétlek, mert ez pontosan feladja a kisebbségi képviselet lényegét, azt, hogy a kisebbségi képviselőt maguk a kisebbségek, tehát azok választják meg, akiknek érdekére hivatkozva az egész kisebbségi képviselet igénye felmerült. Ráadásul a háromszavazatos rendszer, úgy, ahogy Bihari képviselő úr is utalt rá, kiszolgáltatja a kisebbségeket a többség kényének-kedvének, szimpátiájának.
A többségi szavazók tulajdonképpen egy ingyen szavazathoz jutnak akkor, ha harmadik szavazatukkal támogathatják a kisebbségeket, és ez, ahogy a képviselő úr célzott rá, legitimációs gondokat is felvethet.
De természetesen több kérdés is van, ami tisztázásra szorul, így a küszöbszám kérdése, így a jelöltállítás kérdése és nem utolsósorban az a kérdés is, hogy a kisebbségi képviselők vajon hozzáadódjanak-e a jelenlegi parlamenti létszámhoz, vagy a jelenlegi parlament létszámának terhére kerüljenek-e be a parlamentbe. De a kétszavazatos rendszerre való visszatérés már reményt ad arra, ahogy hallottuk, ahogy a képviselő úr előadta, hogy ki lehessen lábalni ebből a zsákutcából, amelyben jelenleg járunk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit