HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten kedden Medgyessy Péter pénzügyminiszter úrral és Surányi Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével a következőkben állapodtunk meg: február 17-én, holnap a Magyar Köztársaság visszafizeti a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló hiteltörlesztési kötelezettségét. Hogy pontos legyen, miről van szó: 1991-ben - még az előző kormány - többek között 158 millió dollár összegű hitelt vett fel. Ennek törlesztésére kerül sor most a holnapi nappal.
Hangsúlyozni szeretném, azért van ennek nagy jelentősége, mert nem csupán több mint 6-6,5 milliárd forint kamatmegtakarítást érünk el vele, hanem gyakorlatilag a holnapi nappal elérkeztünk ahhoz a naphoz, hogy a Valutaalaphoz 1982-ben, 16 évvel ezelőtt történt csatlakozásunk óta először nem lesz tartozásunk az intézménnyel szemben. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Lépésünket a következők tették lehetővé: 1998. február 14-én, vagyis a múlt szombaton lezárult a '96. március 15-én kötött 23 hónapos készenlétihitel-megállapodás. A Valutaalappal kötött megállapodás valamennyi pontját a kormány teljesítette. Hangsúlyozni szeretném, ebben az évtizedben először fordul elő, hogy Magyarország elejétől végéig teljesítette a Valutaalappal kötött megállapodás valamennyi pontját. Fontos körülmény az is, hogy a készenléti hitel 1996 márciusi jóváhagyása után a Valutaalap igazgatótanácsa az előírások szerint a Magyarországgal kapcsolatos három felülvizsgálati jelentést megtárgyalta, és minden esetben azt jóváhagyta.
Meg kívánom jegyezni, hogy Magyarországnak lehetősége lett volna ezen készenléti hitelmegállapodásnak megfelelően hiteleket leírni, azonban ezzel a lehetőséggel nem élt. Ugyanakkor tény, hogy a Valutaalap az elmúlt 23 hónap során cselekvő részese volt Magyarország nemzetközi kapcsolati rendszerének. Bár rendkívül szigorú feltételeket szabott, lényegében a fejlett világ követelményeit képviselte. Rajta keresztül megtapasztaltuk azt, hogy a leendő szövetségeseink, mai partnereink milyen gazdasági, intézményi elvárásokat - hozzáteszem -, szabványokat is támasztanak Magyarországgal szemben. Hangsúlyozni szeretném továbbá, hogy a Nemzetközi Valutaalap lényegében nem támasztott egyetlen olyan követelményt sem, amely ellentétes lenne Magyarország nemzeti érdekeivel és céljaival. Sőt, a Nemzetközi Valutaalap az ország teljesítményére támaszkodva hozzájárult, hogy folyamatosan erősítse Magyarország nemzetközi pénzügyi, gazdasági és ezen keresztül politikai hírnevét. Nos, ezzel a holnapi lépéssel gyakorlatilag deklaráltan is lezárult a rendszerváltást követő gazdasági visszaesés és az annak kezelése miatt elkerülhetetlen gazdasági kiigazítás korszaka.
A nagy léptékű előrehaladást jól mutatja, hogy tavaly, 1997-ben a folyó fizetési mérleg hiánya 1 milliárd dollár alatt maradt. Meg kívánom jegyezni, hogy a tavalyi fizetésimérleg-hiány egynegyede az 1994. évi csúcsértéknek, az akkori fizetésimérleg-hiánynak. Az ország nettó adóssága a tulajdonosi hitelek nélkül ma már csak mintegy 10 milliárd dollár, alig fele az 1994. évinek. Lényegesen csökkent a Valutaalap-program időszakában az államháztartás hiánya s különösen az állam eladósodottsága. Ez az utóbbi az éves GDP-hez viszonyítva 1994-ben még 86 százalék volt, tavaly pedig 65 százalék alá mérséklődött.
A kormány teljesítette azt is, hogy 1996-ban és '97-ben az infláció a tervezett 5 százalékpont mértékben mérséklődött. Nagyon fontosnak tartjuk azt is megemlíteni, hogy a stabilizáció időszakában elkerültük a gazdasági visszaesést, sőt, tavaly már mintegy 4 százalékos gazdasági növekedés valósult meg anélkül, hogy romlott volna az ország külső egyensúlyi helyzete. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindezen előrehaladások jegyében a Nemzetközi Valutaalap a program teljesítésének bemutatásával nagyon sokat tett nemzetközi pénzügyi partnereink megnyugtatása, illetve vállalkozó kedvének, beruházási hajlandóságának erősítése érdekében. Így 1997-ben az ide áramló külföldi tőke összege közel kétszerese az 1994. évinek. Azonkívül olcsóbbá vált az állam és a vállalkozók által felvett hitel is. Mindez lehetővé tette a gazdasági növekedést, a szerkezetátalakítást és munkahelyek teremtését. (Zaj.) Azért szeretném mindezt aláhúzni, tisztelt képviselőtársaim, mert Magyarország olyan időszakban állt helyt a nemzetközi követelményekkel összefüggésben, amikor föl kellett számolni a múlt hibáit, és ugyanakkor mindezekkel a programokkal kapcsolatban rendkívül nagy megpróbáltatással kerültek szembe a gazdaság szereplői és a társadalom döntő többségének képviselői.
(15.10)
A gazdaság ma jó alapokon áll, és megkezdődött az életszínvonal, a reálbérek, a reálnyugdíjak folyamatos növekedése, és ami még fontosabb, mindezen eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a gazdasági növekedés és az életszínvonal-emelkedés további kilátásai is kedvezőek.
Hangsúlyozni szeretném: nagyon fontos, hogy ebben a mostani és a következő kormány is megőrizze a gazdasági-pénzügyi stabilizáció eredményeit. Mint ahogy az is fontos, hogy most szembesülünk az európai uniós csatlakozási tárgyalások követelményeivel, amellyel összefüggésben a kormány integrációs kabinetje és a kormány egy konkrét munkaprogramot alakított ki az 1998-as évre.
Tehát összességében, tisztelt képviselőtársaim, elmondhatjuk azt, hogy megszűnt Magyarország pénzügyi függősége a Nemzetközi Valutaalaptól. Kapcsolatunk ezentúl az intézmény alapokmányával összhangban konzultációs jellegű, valamint technikai jellegű együttműködés. Nos, természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy nem mi diktálunk a világnak, de mindenképpen nagyon értékes ez az előrehozott törlesztés, hiszen a holnapi nappal hazánk lekerül a Nemzetközi Valutaalap támogatására szoruló országok listájáról. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy Magyarország a stabilizációval, a reformokkal ismét a közép-kelet-európai átalakulás élére kerül. Ezért is tartom ezt fontosnak, és ezért is tartottuk szükségesnek, hogy mindezt önöknek elmondjuk.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a közbiztonság néhány időszerű kérdéséről szóljak. (Zaj az ellenzéki pártok soraiban.) Mielőtt ismertetnék néhány konkrét elhatározást, hadd hívjam fel a szíves figyelmüket arra, hogy az elmúlt három és fél év alatt a kormány szinte minden egyes tagja nagyon sok alkalommal foglalkozott a közbiztonság helyzetével és a szükséges lépésekkel, intézkedésekkel, a konkrét tennivalókkal.
Hangsúlyozni szeretném azt is, hogy a közbiztonság helyzetével összefüggésben nem először fogalmazzuk meg az elégedetlenséget, hiszen 1997 januárjában itt, a szomszédos Kongresszusi teremben kifejeztük azt, hogy a közbiztonság állapotát elfogadhatatlannak tartjuk (Közbeszólás a Független Kisgazdapárt soraiból: Felelős kormány!), és ennek megteremtése társadalmi fontosságú.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a mai közbiztonság az 1990-97 között zajlott rendszerváltás terméke. Senkinek nincs oka szűk pártpolitikai szempontból kezelni a közbiztonság helyzetét! Hadd említsem meg, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy 1990 és '94 között például évenként több gyilkosságot követtek el, mint '95 és '97 között; több gépkocsilopásra került sor (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.), és hadd ne soroljam tovább. Ez természetesen nem vigasz - de ténynek tény! (Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiból: Persze, a külföldiek...! - Közbeszólások, zaj.)
Hozzá szeretném tenni azt is, hogy igen, a hatóságok - köztük a rendőrség - megszenvedték a pénzhiányt, megszenvedték a megszorításokat. De meg kell mondanom azt is, hogy '90-94 között sem kezelték kiemelten a hatóságok - köztük a rendőrség - pénzügyi-költségvetési igényeit. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.) Ez is a tényekhez tartozik, hölgyeim és uraim! Az is tény, hogy '97-98-ban prioritást biztosítottunk a rendőrség anyagi-pénzügyi problémái rendezésének és ezen keresztül költségvetési támogatásának. Vagy emlékeztetni kívánom önöket a '94-95-ös úgynevezett paprikahamisítási ügy tanulságaira, amikor kiderült, hogy 1990 és '94 között Magyarországon gyakorlatilag szétesett a termékek minőségi ellenőrzési rendszere. Ez is hozzátartozik a tényekhez.
Tény azonban - és ez mind a hét esztendőre vonatkozik -, hogy a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás nem tartott lépést a bűnözés terjedésével. Nem magyarországi sajátosságról van szó - félreértés ne legyen -, és nem csupán közép-kelet-európai jelenségről, hanem arról van szó, hogy a fejlett országok is szinte évenként kényszerülnek felülvizsgálni a közbiztonság terén kialakult helyzetet és nagyon komoly átfogó intézkedéseket tenni.
Külön, több ízben is foglalkozott ezzel az Európa Parlament, vagy 1996 decemberében az Európai Unió dublini csúcstalálkozóján kiemelt téma volt a szervezett bűnözés elleni fellépés, a kábítószer elleni harc, a korrupció elleni fellépések és így tovább, tehát a nálunknál jóval fejlettebb országokban is. Éppen ezért mindaz, amit február 12-én - múlt hét csütörtökön - a kormány elhatározott, az egy olyan program, amely gyors és minél előbbi intézkedéseket igényel.
Hangsúlyozni szeretném: a kormány ezt az ötpontos programját - ahogy a sajtótájékoztatón is bejelentettem - teljes egyetértésben, konszenzussal hozta meg. Tehát nem koalíciós vitatéma, hölgyeim és uraim, a közbiztonság helyzete és a szükséges intézkedések megtétele. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.) Szilárd álláspontom, hogy közbiztonság akkor van, ha az állampolgár annak érzi a kialakult állapotot. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez fantasztikus! - Moraj az ellenzéki pártok soraiban.) Ezt még nem érzik az állampolgárok, hogy közbiztonságban élnek.
A másik, ami nagyon fontos, hogy a közbiztonság sokszereplős ügy: rendőrség, határőrség, adóhatóság, vám- és pénzügyőrség, nemzetbiztonsági bizottság, információs hivatal, illegális foglalkoztatás, áruellenőrzés, és nem utolsósorban törvényalkotás, törvényalkalmazás, igazságszolgáltatás. De hozzáteszek még valamit: ugyanúgy feladata hozzájárulni a közbiztonság erősítéséhez a parlamentnek, illetékes bizottságainak, mint a civil szervezeteknek is. Tehát sokszereplős ügyről, sok tényezőről van szó.
1994 szeptemberétől a kormány többrendbeli intézkedéseket tett. Emlékeztetni kívánok mindenkit arra, hogy 1994 szeptemberétől születtek meg olyan alaptörvények, mint a határőrségről, a vámról, a menekültügyről, a jövedéki ügyről, a fogyasztóvédelemről és több minden másról szólók, míg az előző ciklusban pedig a rendőrségről szóló törvény. Sok új jogszabály született, amelynek célja az volt, hogy hogyan és miként lehet bővíteni a bűncselekménybe sorolható esetek, ügyek körét, és hogyan lehet megszigorítani az ezzel összefüggő büntetést. Vagy például a rendőrség, a határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, az APEH létszámnövelési támogatást, hatáskör-kiszélesítést és pénzügyi támogatást is kapott megnövekedett feladataihoz. Hozzáteszem rögtön: mindaz, amit tettünk - ez utóbbi terén is -, még kevés, még többre van szükség. Talán kevés vigasz, de tény, hogy ennyire futotta - de többet kell tennünk az elkövetkező időszakban is.
Egy sor konkrét intézkedés született a szervezett bűnözés visszaszorítására. Miként az is tény, hogy ez a kormány elindított konkrét vizsgálatokat konkrét ügyekben, hölgyeim és uraim, a korrupciós, a visszaélésgyanús privatizációs ügyletekben. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban. - Gyimóthy Géza: Szokai- és zsurki ügy!) Az más dolog, hogy egyetlen ilyen, '95 tavaszán átadott megállapítás ügyében nem született még döntés a mai napig - nem nálunk, nem a kormányban, hanem az igazságszolgáltatás csatornáin. Ez is tény.
Nos, mindezt előrebocsátva szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy azok a konkrét lépések és intézkedések, amelyeket mérlegeltünk, további kiegészítésre is szorulnak. Mindenekelőtt arra gondolok, hogy a csütörtöki kormányülést követően eltelt három napban is intenzíven és behatóan foglalkoztunk a szükséges intézkedésekkel.
(15.20)
Ezen belül meg kívánom erősíteni a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs szerepét. Ez azt jelenti konkrétan, hogy Tóth András politikai államtitkár urat, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársát bíztam meg, hogy Bencze József dandártábornokkal, a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság vezetőjével szorosan együttműködve és az illetékes minisztériumokkal együttműködve külön vizsgálják meg, és tegyenek javaslatot a kormány számára a következő témában. (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból. - Dr. Dávid Ibolya: A belügyminiszter hol van?)
Először: 1995. augusztus 25-én a kormány döntést hozott a keleti és délkeleti szomszédos országokból Magyarországra irányuló mindennemű érdemi forgalom megszigorítására. Nos, megvizsgáljuk ennek a határozatnak a végrehajtását, módosítjuk azt, ha szükséges, és további intézkedéseket teszünk a határátkelőhelyek, a határátlépés, a határőrség érdemi megszigorítására. Nem hiszem, hogy ez bármilyen módon is idegenellenesség lenne, hiszen a külföldi partnereink is igénylik ezt, és nemcsak az itt működő külföldi vállalkozó partnerek, hanem az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek is.
A következő: meg kell vizsgálni a Központi Bűnüldözési Igazgatóság hatáskörének, működésének kiszélesítési lehetőségét. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, és úgy hiszem, hogy olyan további javaslatokat kell megfogalmaznunk, és intézkedéseket tennünk, ami ezt erősítheti.
A következő: nagyon fontosnak tartjuk áttekinteni az eddigi kormányzati döntések végrehajtását, és ennek megfelelően kialakítani a további intézkedések és szervezeti lépések körét.
Újra kell fogalmazni, rendezni a lakosság, a rendőrség és az önkormányzatok közötti kapcsolatokat. Két héten belül létrehozzuk az ezzel összefüggő közalapítványt. (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Hú!) Nagyon fontosnak tartjuk, hogy itt a polgárőrséggel szoros együttműködés alakuljon ki, és egyáltalán, a civil szervezetekkel, mert enélkül nem lehet érdemi előrehaladást elérni. (Közbeszólások a Független Kisgazdapárt padsoraiból.)
Tájékoztatni kívánom a tisztelt jelenlévőket arról is, hogy a Belügyminisztérium február 28-áig teszi közzé az országos bűnmegelőzési programot. (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Továbbá külön vizsgálatra kerül a szociális eredetű bűnözés okainak tételes feltárása, és hogy a gazdasági-szociális programjainkon belül milyen kiemelt figyelmet fordítsunk erre a jelenségre.
Az érintett tárcákkal szoros együttműködésben alakítjuk ki továbbá azt is, hogy az ügyészséggel és a bíróságok képviselőivel való megbeszélés alapján milyen kormányzati elvárások fogalmazódhatnak meg alapvetően két területen. Az egyik ilyen terület az eljárások gyorsítása a nagy fontosságú ügyekben, a kiemelt jelentőségű ügyekben; a másik pedig az egységes jogértelmezés és jogalkalmazás erősítése. (Zaj. - Dr. Pusztai Erzsébet: Választási programot hallunk!)
Tisztelt Országgyűlés! Mindezzel kapcsolatban el kívánom mondani, hogy mindazt, amit múlt csütörtökön és most kialakítottunk - és Kuncze Gábor belügyminiszter úrral is megbeszéltem a tervezett lépéseket (Derültség az ellenzék padsoraiban.) -, mindezeket a lépéseket határozatba foglaljuk március 5-én. Vagyis ez azt jelenti, hogy a kormány 1998. március 5-én eldönti a szükséges intézkedéseket, illetve kijelöli a konkrét feladatokat. Ezekről március 9-én, hétfőn tájékoztatjuk az Országgyűlést. (Gyimóthy Géza: Olyan tehetséges vagy, hogy a belügyminiszterséget is átveszed!)
Hölgyeim és Uraim! Vannak, sőt bizonyára lesznek olyanok, akik a közbiztonság ügyét a választási kampány középpontjába fogják állítani. (Felzúdulás és közbeszólások az ellenzéki padsorokban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Például a miniszterelnök úr!) Természetesen engem is foglalkoztat ez, és minden fölvetett kérdésre válaszolni fogok. (Dr. Pusztai Erzsébet: Most mondta el a választási programot!)
De azt is szeretném hangsúlyozni, megerősíteni, hogy itt olyan közös ügyről van szó, amely a rendszerváltás óta keletkezett, mint ahogy a bevezetőben elmondottam. (Közbeszólások. - Dr. Pusztai Erzsébet: Ezt talán '94-ben kellett volna!) Szíves figyelmükbe ajánlom megfogalmazásaik során, hogy becsüljük az embereket annyira, hogy nem lehet őket olcsó demagógiával félrevezetni (Felzúdulás az ellenzék padsoraiban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Nem néznek minket hülyének?! - István József: Ennyire hazudni!), és egyik napról a másikra megváltást hirdetni ebben az ügyben, mert már hallottam és olvastam, hogy egyes ellenzéki pártoknak kész, azonnal megvalósítható programjaik vannak.
Hölgyeim és Uraim! Ki kell hogy ábrándítsam önöket, ez több ciklust igénybe vevő ügy, tehát jó néhány kormánya lesz még ennek az országnak, mire valóban közbiztonság lesz Magyarországon. (Dr. Pusztai Erzsébet: Főleg, ha a szocialisták csinálják!) Higgyék el nekem, ezt nem lehet egyik napról a másikra megoldani!
Azt is el szeretném mondani - mint a Magyar Szocialista Párt elnöke és miniszterelnök -, hogy az MSZP-re mint a kormány meghatározó erejére az elkövetkező időszakban nagyobb szerep hárul, és nagyobb szerepet is vállal a közbiztonság megteremtésében. (Dr. Pusztai Erzsébet: A hátralévő két hónapra!)
Elnök Úr! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit