DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy a most vitatott törvényjavaslat jó példája annak, hogy hogyan nem szabad benyújtani törvényjavaslatot. Itt ugyanis a kormányzat egy olyan előterjesztéssel élt, amely a büntetés-végrehajtás kegyelemből történő felfüggesztésétől a különböző géntechnológiai kérdéseket tárgyaló részen át a gépkocsilopás megakadályozását elősegítő azonosító jelekig terjed. Hogy ez mennyire megzavarta a Házat: a mai vitában hallottunk itt már a lőfegyverrel elkövetett bűntettekről, és Hack Péter, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke követelte (Dr. Hack Péter: Köszönöm!) az ide vonatkozó tényállások súlyosságát, de hallottunk a jogtalan használatnak bűntetti alakzattá történő átalakításáról is.
Különösen Hack Péter képviselőtársunk felszólalását furcsállottam, ugyanis nemcsak a Házszabály 94. §-át illenék ismernie, amely nem teszi lehetővé a beterjesztett törvényjavaslaton való túlterjeszkedést, hanem neki mint az alkotmányügyi bizottság elnökének egyben ismernie kell a saját bizottsága által hozott értelmező határozatot, ami egyenesen kizárja mindazt, amit ő itt elmondott. Még ehhez hozzáteszem: ha jól tudom, a Szabad Demokraták Szövetsége még nem lépett ki a kormánykoalícióból, tehát kormánypozícióban vannak, és ha elő kívánták volna terjeszteni mindazt, amit Hack Péter képviselőtársunk elmondott, akkor az előterjesztésben ezt megtehették volna.
Az előttünk fekvő javaslat nagyobbik része a nemrégen elfogadott egészségügyről szóló törvény embriókon és emberi ivarsejteken végezhető kutatások túllépéseit kívánja pönalizálni, beiktatva a méhmagzat géntechnológiai manipulációját. A halottból vagy halott magzatból származó ivarsejt élő ember létrehozására irányuló felhasználását bűntetté nyilvánítja; a születendő gyermek nemének megváltoztatását célzó géntechnológiai manipulációt ugyancsak bűntetté nyilvánítja, és többek között emellett még az emberi és állati embrió keresztezésére irányuló kutatási tevékenységet is bűntetté nyilvánítja - hozzá kell rögtön tennem, hogy nagyon helyesen.
Természetesen a Kisgazdapárt egyik beterjesztéssel kapcsolatban sem a negatívumból akar kiindulni, de felhívja az igazságügyi kormányzat figyelmét arra, hogy a rendszerváltoztatás jogi lehetőségét lehetővé tévő változtatások után nyolc évvel illenék már elegánsabban beterjeszteni egy módosítást. Itt arra gondolok, hogy ha az emberiség alapkérdéseit érintjük a beterjesztéssel - mert itt azt érintették például a klónozás megtiltásával kapcsolatban -, akkor ezt a gépkocsi alváza számának meghamisításával ne hozzuk kapcsolatba.
A Független Kisgazdapárt megítélése szerint nagyon mély kérdéseket bolygat meg az utóbbi évtizedekben kifejlődött géntechnológiai kutatás, olyan mély kérdéseket, hogy még az MSZP oldaláról is történt ebben az ügyben - igaz, az emberi jogi bizottság előadójaként Donáth képviselő úrtól - a jó Istenre történő hivatkozás, amivel maximálisan egyetértünk, de ez jelzi, hogy milyen mély kérdéseket bolygatott meg a géntechnológiai kutatás. Az itt létrejött kutatási eredmények igen sokszor az emberiség egész civilizációját, egészét, létét fenyegethetik, ezért úgy gondolom, hogy több időt kellett volna hagyni ennek a kérdésnek a megvitatására.
Egy sor szakember már jó néhány éve felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás mai szabadsága mellett létrejöhet akár néhány év múlva géntechnológiai kereszteződéssel a félig állat és félig ember lehetősége. Ez a fejlemény sok száz éves társadalmi szabályozásunk legmélyebb alapjait kérdőjelezheti meg. Ha ezen az alapon a géntechnológiai kutatások rést üthetnének az emberi faj határainak felnyitásával, és az emberi és állati embrió keresztezéseivel kentaurokat lehetne létrehozni, akkor ma még be nem látható veszélyeket idéznénk fel. Ezt azért vagyok kénytelen kijelenteni, és erre a figyelmet felhívni, mert miközben helyeslem a beterjesztést, rögtön rá is kívánok mutatni a beterjesztés korlátaira, tehát sokkal szigorúbban és sokkal határozottabban kellett volna e kérdéskörhöz hozzányúlni.
Úgy gondolom, hogy nem eléggé konzekvens és körültekintő e téren a büntetőpolitikánk még a most beterjesztett javaslattal sem, ugyanis a javaslat 6. pontja foglalkozik azzal, hogy az embriókkal és az ivarsejtekkel végezhető kísérletek és kutatások elég széles körben törvényesnek minősülnek az egészségügyről szóló törvény értelmében. A humánreprodukciós bizottság engedélyével viszonylag széles körű kutatás folyhat, ami nagyon nagy veszélyeket rejthet magában. Megítélésem szerint az ember és az állat kereszteződéséből létrejövő egyedek problémáján túl az emberek klónozási lehetőségeinek veszélyeiről már kaphatott néhány információt a közvélemény.
(12.30)
Itt sokkal keményebb kézzel kellene megakadályozni ezt a lehetőséget. Bár természetesen a Független Kisgazdapárt tudatában van annak a ténynek, hogy Magyarország mint egy Európa közepén elterülő kis ország önmagában ezt a kérdést nem tudja megoldani, de úgy gondolom, itt példát mutathatna a magyar jogalkotás az egész világnak azzal, hogy mindenkit megelőzve rendkívüli határozottsággal, sokkal szélesebbre kitárva a büntetőjogi védelem kapuit és sokkal keményebben pönalizálva az eseteket, egy valóban olyan előremutató jogalkotásba foghatna, amit a többi ország nemcsak elismeréssel venne, hanem - ismervén a nyugati világ aggodalmát ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban - akár a magyar megítélés nagyon jelentős javításában is közreműködhet ez a megoldás. Tehát nagyon üdvözlöm - most kivételesen - az igazságügyi kormányzatnak ezt a beterjesztését, de nem tartom elegendőnek.
Hadd legyen szabad rámutatnom, hogy a teljes eltiltás és ennek hézagmentes büntetőjogi szankcionálása lehet az egyetlen megoldás. Úgy gondolom, hogy csak ezzel lehetne hatékonyan a kérdéskörbe büntetőjogi eszközökkel közbenyúlni. Tehát a Független Kisgazdapárt, miután kormányzati oldalról is felmerült a kérdés továbbgondolásának fontossága, azt javasolja az igazságügyi kormányzatnak, hogy ha már ebbe a törvénymódosításba belefogott, kérje vissza átdolgozásra ezt a törvényjavaslatot, és a kisgazda figyelemfelhívásnak megfelelően próbálja újból benyújtani. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy merev kormányzati elzárkózás esetén ne támogatnánk ezt a javaslatot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), mert a jelenlegi állapothoz képest ez is előrelépés, de szeretném - befejezem a mondatot, elnök úr - teljesebbé tenni ezt a nélkülözhetetlen törvényjavaslatot.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit