JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés február 3-án döntött úgy, hogy a T/5381. számú törvényjavaslatot, amely a helyi önkormányzatok 1998. évi új címzett támogatásáról szól, sürgős és kivételes eljárásban tárgyalja. Az önkormányzati és rendészeti bizottság feladatát elvégezte. A bizottság ajánlását szeretném ismertetni. S mivel államtitkár úr igen részletesen szólt a törvényjavaslatról, valamint a bizottsági vitában elhangzottakra is válaszolt már, igyekszem nagyon rövid lenni.
Az önkormányzati finanszírozás egyik különösen fontos eleme a címzett és céltámogatási rendszer, melynek részletes szabályait a többször módosított 1992. évi LXXXIX. számú törvény tartalmazza. Most, mint ahogy elhangzott, a döntési mechanizmus utolsó fázisához érkeztünk. Az elmúlt időszakban megtörtént az önkormányzatok beruházási koncepciójának egyeztetése a szakminisztérium szakmai programjával, a minisztériumok kialakították véleményüket az önkormányzati igényekkel kapcsolatban, az önkormányzatok a végleges pályázatot november 14-ig beterjesztették, a kormány elkészítette javaslatát és azt a parlament elé terjesztette.
Az igények most is - mint ahogy általában lenni szokott - lényegesen meghaladják a lehetőségeket. Így most is vannak olyan jogos igények, amiket nem tudunk kielégíteni. Ebből adódik, hogy természetesen lesznek olyan önkormányzatok, amelyek elégedetlenek lesznek a parlament döntésével. De a döntésnél nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a korlátot, amit a pénz jelent. Államtitkár úr részletesen ismertette, hogy mekkora összeg áll rendelkezésükre. Ebből következően 1998-ban arról dönthetünk, hogy 44 milliárd forint összbekerülési értékű beruházás indulhat, amelynek az ez évi ütemére 3 milliárd fordítható. Ez a 44 milliárd forintos beruházás döntően egy-két év alatt meg fog valósulni, de néhány nagy értékű beruházás - mint például a budapesti Szent Imre Kórház, mely mintegy 5 milliárd forintos nagyságrendű, vagy a Fővárosi Operettszínház rekonstrukciója, amely közel 4,5 milliárd forint értékű - négy-öt év alatt fog megvalósulni, és ezek a beruházások a megvalósulás után, reményeink szerint, jól szolgálják azt a célt, amire hivatottak, hogy az önkormányzatok feladataiknak minél jobb színvonalon tudjanak megfelelni.
A bizottság a beterjesztett törvényjavaslatot változatlan formában javasolja a parlamentnek elfogadásra. Mint ahogy szó volt róla, érkeztek módosító indítványok, ha nem is nagy számban, és ezeket a módosító indítványokat a bizottság megtárgyalta. A vita során tisztázásra került az a kérdés, hogy van-e lehetőség plusz források bevonására. Mivel ilyen lehetőség nincs, ezért a fent említett indokok alapján a bizottság egyetlenegy módosító indítványt sem támogatott.
Összefoglalva, tisztelt képviselőtársaim, az önkormányzati és rendészeti bizottság a folyó hó 11-én és 17-én megtartott ülésein elfogadott álláspont alapján azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a T/5381. számú törvényjavaslatot változatlan formában fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit