KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Kétperces! (Dr. Surján László: Nincs kétperces: Annyit beszélsz, amennyit akarsz!) Nem akarok vitazárót tartani, mert ez most ilyen szűk Ház előtt méltatlan volna, ezért aztán csak egy kétpercest szeretnék megtenni.
Surján képviselő úr megjegyzéseire reflektálva azt mondom, hogy ennek egy része bizony elég fideszesre sikeredett (Dr. Surján László: Hát, nagyon helyes!) most. És ezt most abban az értelemben használtam, bizony elkerülte a figyelmét, hogy ez a beterjesztés az összes érintett támogatásával és kezdeményezésére született, tehát az összes érintett szakszervezet, összes érintett munkaadói szövetség támogatásával, és én azt hiszem, hogy az álláspontjaink között valóban van egy olyan különbség, hogy mi elsősorban abból indulunk ki egy szabályozásnál, hogy az adott területen érintett és mozgó, az adott döntés által megérinthető kör álláspontjának a figyelembevételével és abból kiindulva kívánjuk a szabályozást itt a Házban megoldani.
Ezért is - és ez a második dolog, amit jeleznék - a felhatalmazó szabály azt tartalmazza, hogy a kormányrendeletnek bírnia kell az érintetti kör egyetértését. Ilyen értelemben egy nagyon erős garanciát teremtettünk arra, hogy csak olyan szabályozás adható ki, amelyik a teljes, rá vonatkozó kör jóváhagyásával bír. Egyébként a szabályozás tartalma, hogy precízen hangozzék el a Ház előtt, az eredmények összeszámítási módjával kapcsolatos, tehát egy technikai szabály, amelyet, valóban egyetértek vele, nem kell törvényi szintre emelni, de kell garancia arra, hogy ezt nem teheti meg a kormányzat az érintettek jóváhagyása nélkül. Ilyen értelemben tehát mind a két ponton, amelyet itt most kritika ért, én a továbbiakban is vállalom természetesen azt az álláspontot, hogy nem lehet másból kiindulni, mint azok konszenzusából, akikre vonatkozik a javaslat.
Ami a törvényi szabályozást illeti, a munka törvénykönyve módosítását: a munka törvénykönyve természetesen, mivel egy komplex szabályozás, minden területen megérett arra, hogy átfogó vizsgálat tárgya legyen - ebben egyetértek a képviselő úrral.
Ilyen értelemben viszont azt is jeleznem kell, hogy az átfogó vizsgálat a későbbiekben sem fogja magával hozni azt, hogy egyébként aktuális kérdésekben ne kelljen a munka törvénykönyve módosítása eszközével élni, különösen azért nem, mert ha ez nem egy terület újabb és újabb módosítását jelenti időszakonként, hanem egy terület vagy másik terület, majd harmadik terület koncepcionális áttekintését és módosítását, akkor az egy forgatókönyvszerű szakmai haladás is lehet, nem pedig rögtönzés. Ez történt a megelőző években a munka törvénykönyvével több alkalommal, és ilyen módon ez a változássor harmonikus, vállalható a későbbiekben is.
Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit