DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Magam is a komolyzene nagy kedvelője lévén örülök a kérdésnek, és annak, hogy megnyugtathatom Csóti képviselő urat: a magyar zenei élet nem áll az összeomlás szélén.
Persze a Zeneakadémia nehéz helyzetével mi magunk is tisztában vagyunk; a képviselő úr által is említett vizsgálatok, amelyeket elvégeztettünk, azt bizonyítják - képviselő úr kijelentésével ellentétben -, hogy természetesen a felsőoktatási intézményeket általában sújtó nehéz gazdasági helyzeten túl a Zeneakadémia gazdálkodása kirívóan rossz, kirívó hiányosságok tapasztalhatók az intézmény gazdálkodásában.
1997. november 1-je és ez év január 31. között egy kincstári biztos vizsgálta az akadémia gazdálkodását, javaslatot tett a változtatásokra. Mindezektől függetlenül '96-ban 12 millió forint rendkívüli segélyt kapott az intézmény, hogy a tb-tartozásait kiegyenlítse; '97-ben segítettünk a tb-vel tárgyalni az újra felhalmozott adósság átütemezéséről; '97-ben 31 millió forint, tehát kiemelkedően magas programfinanszírozási támogatást kapott az intézmény, és az év végén egy 50 milliós rendkívüli segélyt is az adósságainak a kifizetésére, amelyeket egyébként - engedje meg, hogy megjegyezzem - nem erre fordított az intézmény.
Ami most már a hangversenyzenekarok és koncertek életét illeti, zenekar kétféle van: az egyiket a minisztérium, pontosabban a költségvetés tartja fenn, a másikat pedig az önkormányzatok vagy más intézmények.
(15.00)
Az önkormányzati zenekarok támogatása 150 millió forintról 230 millió forintra nőtt ebben a költségvetési évben. A hazai koncertéletben pedig Budapesten kifejezetten túlkínálat mutatkozik, vidéken vannak problémák a koncertellátottsággal. A rendszer átszervezésével és két közhasznú társaság létrehozásával sikerült a vidéki zenei életet is valamelyest segíteni és százmillió forint többlettámogatást erre a célra elkülöníteni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit