DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár meglepő, de megmondom őszintén, hogy örömteli pillanat számomra: képviselő úr néhány mondattöredékével már egyetérthetek. Ilyen mondattöredéke az, amikor azt állítja, hogy a vasúti bűnözés tízes szorzóval számolva is elenyésző számot tesz ki, hisz ez valóban azt bizonyítja, hogy ez a nagyon komoly szakmai munka, amit a rendőrség végzett az elmúlt években - valamint a KHVM és a BM közötti jó együttműködés - meghozta a gyümölcsét, mert valóban, amikor százezrek, milliók utaznak vonaton, és mindössze 5-600 azon bűncselekmények száma, amelyekről ön említést tett, azt hiszem, valóban beszélhetünk egy kis megelégedésről.
Ugyanakkor helyzetértékelésének azon részével, amikor azt mondja, hogy a félelem és a harc utazik a vonatokon, sőt, mi több: a rémület utazik a vonatokon, már kevésbé értek egyet. Azt hiszem, hogy egy normál magyar állampolgár embereket lát a vonaton utazni. Annak, aki jogot végzett, bocsánatos bűnként elnézhető, hogy nem embereket, hanem jogalanyokat lát utazni, de aki rémületet lát utazni, az már egészen extra kategória, ezzel még nem találkoztam. (Szórványos taps az SZDSZ padsoraiban.) Ezek után megnyugtató, hogy képviselő úr nem statárium bevezetését kéri, nem akarja felfegyverezni az utasokat, sőt mi több, még a honvédség bevetésére sem tart igényt, csupán a vasúti rendőrség létrehozására.
Ezek után arra a kérdésére, hogy mit tett az elmúlt időszakban a kormányzat, tájékoztatom önt, hogy 1995 óta, a rendőrségi szolgálati szabályzat hatálybalépése óta már a vonatkísérő szolgálatot önálló szolgálati formaként határozza meg ez a szabályzat. (Dr. Homoki János közbeszól. - Dr. Szabó Zoltán: Majd még válaszolhatsz!) Ennek hatására már '96-ban több mint 11 ezer rendőr közel 130 órában teljesített szolgálatot a vonatokon, illetve pályaudvarokon. Ez a szám jelentősen nőtt 1997-ben. 1997-ben a parlament megalkotta a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy polgári biztonsági szervezetet hozzunk létre és ezt működtessük a vasutaknál. - Ez a közelmúlt.
Jelenleg 7 darab, azaz hét vasúti rendőrőrs működik, ezen felül még - mintegy 33 helyszínen - 40 úgynevezett körzeti megbízott dolgozik szintén a MÁV Rt. biztonsági szolgálataival együttműködve azért, hogy jobb legyen a biztonság a vonatokon. - Ez a múlt és a jelen.
A jövőt tekintve pedig: ebben a Házban már nagyon sokszor említettem személy szerint önnek is a rendőrség középtávú fejlesztési tervét, amelyben 1999. december 31-ei határidővel szerepel a vasúti rendőrség létrehozása négy vasúti csomóponton, mintegy 100 fővel. Ez a jelen, a múlt és a jövő; amikor valóban létrejön a vasúti rendőrség - amit ön is számon kér -, ez tovább fokozza a vonatokon utazók biztonságát, és nemcsak az átlag magyar állampolgár nem lát rémületet a vonaton, hanem majd ön sem.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit