KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, július 1-jétől hatályba lép az új egészségügyi törvény, és szeretném emlékeztetni képviselőtársamat arra, hogy akkor, amikor megpróbáltuk megalkotni a halottból történő szerv- és szöveteltávolításoknak a szabályrendszerét, akkor bizony két nagyon komoly alapelvet kellett egymással szinkronba hozni.
Egyrészt fontos alapelv volt a polgárok önrendelkezési jogának, ideértve a haláluk után a holttestükkel való rendelkezés jogának a kérdése; a másik nagyon fontos alapelv pedig azoknak a szerv- vagy szövetátültetésre váró betegeknek az egészségügyi ellátáshoz való joga, amit az egészségügyi törvényben nyilvánvalóan valamilyen módon fel kellett oldani. Ez a feloldás úgy történhetett meg, hogy bevezettük az ön által is már említett negatív donornyilatkozat intézményét. Nyilvánvalóan arra kell törekednünk, hogy az esetleges visszaélések megelőzését, ha lehetséges, számos fronton próbáljuk biztosítani.
Július 1-jétől hatályba fog lépni a törvény alapján a miniszteri rendelet, amely részletesen rögzíteni fogja a holttestből történő szerv- és szöveteltávolítás szakmai szabályait és garanciáit, így azt is, hogy a kezelőorvosnak milyen eljárási lépéseket kell betartania ahhoz, hogy a tőle elvárható gondosságot tanúsítsa. (Dr. Sepsey Tamás: Van még idő fél ötig!)
Másodsorban éppen ma délelőtt tárgyaltuk a Btk.-nak a módosítását, megfelelő büntetések kilátásba helyezésével szankcionálni fogja a Btk. módosítása, új bűncselekményi tényállások foglalják majd magukba a holttestből való szerv- és szöveteltávolításnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a törvényi előírásokkal ellentétes végzését, és természetesen a PR-munkával is szükséges elősegíteni mindazt, amit a képviselő úr felvetett.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit