DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az ön által immáron harmadszor szóba hozott, és az úgymond bűnös titkok sokaságát magában hordozó irodabérlet, kiadói joggyakorlás, szerkesztőbizottsági működés az ön által feltett kérdések sorrendjében a következők szerint leplezhető le; és látható ezután, ha rendelkezünk a belátás képességével és szándékával persze, hogy milyen egyszerű ügyről van szó, és ami még érdekes, a történet jelentős része '94 előtt zajlott, illetőleg alakult olyanná, mint amilyen ma is.
A történeti hűségnek megfelelően a valóság tehát a következő: az Adó lap 1992-ig a Pénzügyminisztériumban működött, majd '92. szeptember 15-étől határozatlan időre szóló szerződés alapján, a hivatal akkori elnöke által aláírt szerződés szerint 41 négyzetmétert 768 750 forint/év összegért kapott használatba. Az ok nyilvánvaló: ez a lap '87 óta az adórendszer bevezetésével összefüggő irányultságot vett fel, kifejezetten az adózók széles körének érthető és népszerű formában történő tájékoztatását szolgálja cikkekkel, ismertetésekkel, kérdésekre adott válaszokkal s a többi.
Ez magyarázza, hogy a lap szakmai színvonalának és irányultságának megőrzése érdekében a szerkesztőbizottságban kezdettől fogva, napjainkig is a mindenkori Pénzügyminisztérium témával foglalkozó vezető munkatársai kaptak helyet. Minthogy a szerkesztés szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenység, ez nem összeférhetetlen a köztisztviselőkről szóló törvénnyel, sőt az kifejezetten ilyen tevékenységet engedélyez bejelentési kötelezettség nélkül is, és minthogy ez piacgazdaság, az elvégzett munkáért díjazás is jár. Az Adó újsághoz hasonló konstrukciók alakultak ki például a Bírósági Határozatok esetében is, vagy a Közigazgatási Döntvénytárnál, vagy a Jogtudományi Közlönynél, a Magyar Jognál, a Magyar Közigazgatás című lapnál is.
Nem a versenysemlegességnek, hanem a valóságnak nem felel meg, hogy közérdekű információkat egy magánkiadású lapnak juttatnak el, nem tudom, kik, és még ezért díjazást is kapnak. Feltételezem, ha ez a kérdés ennyire foglalkoztatja képviselő asszonyt, látott már Adó újságot, amelyben, mint említettem, különböző beosztású, a szakmához értő köztisztviselők és más szakértők, továbbá maguk az adózók is írnak cikkeket.
Amikor a lap törvényszövegeket egységes szerkezetbe foglalva, tehát szerkesztve, lábjegyzetekkel ellátva tesz közzé, akkor sem kizárólagos az a tevékenysége, mert vele egy időben, vagy azt megelőzően más lapok is megteszik ugyanezt ugyanabból a forrásból, például a HVG, vagy a Magyar Hírlap.
Nem óhajtok a szavakon lovagolni, de súlyos tájékozatlanság húzódik meg a mögött az állítása mögött is, amely szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal hivatalos lapját tulajdonolná a Geoholding-Geomédia. Az APEH, mint tudjuk, nem minisztérium, így hivatalos lapja, közlönye, ha úgy tetszik, nem is lehet, mert nem jogforrás. Természetesen az APEH kiad egy hivatalos értesítőt, amelynek címe Adó- és Ellenőrzési Értesítő, amely azokat a közérdekű utasításokat, tájékoztatásokat - régi szóval: állásfoglalásokat - tartalmazza, amelyek mentén az adóhatóság eljár, így ez praktikus ismereteket jelent az adózók számára is. Ezt a lapot azonban pályázat útján a Szaldó Kiadó gondozza, és a pályázatot szintén nem ebben a kormányzati ciklusban nyerte meg. Az Adó újság a "pénzügyi kormányzat lapja" megjelölést viseli magán, miként eredetileg ekként is jött létre. A kiadó, amely egy lapkiadás üzleti kockázatát viseli, amely jogutódlással '92-ben szerezte meg a kiadói jogot - '92 november hónaptól kiadóvá lett Sorger-Kolon Kft.-től -, ezért a megjelölésért díjat fizet a tárca részére.
Szintén csak a pontosítás érdekében célszerű leszögezni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét), hogy a kiadó által bérelt terület, amely a szerkesztőség munkaszobája, '94. szeptember 21-től (Az elnök ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) 25 négyzetméterre csökkent, így az ön által állított, sajtóban is publikált 40 ezer forint éppen csak a valóságalapot nélkülözi. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit