DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő asszony egy szörnyű tragédia kapcsán tett fel kérdést a rossz műszaki állapotban lévő lakások felújítása tárgyában. Válaszomban én is elsősorban az általánosság körében szeretnék mozogni, s utána néhány szót a konkrét, szörnyű tragédiáról is.
Mindenekelőtt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a lakások felújításának kérdése pontosan a finanszírozás tekintetében rendkívül összetett feladat, és a megoldás módját, mértékét, lehetőségeit nagymértékben befolyásolják a lakások jellemzői, elsősorban természetesen a tulajdonviszonyok.
A lakástörvény 1995. január 1-jétől kötelezte az önkormányzatokat arra, hogy a tulajdonukban lévő és elidegenítésre kerülő lakások árából, bevételéből elsősorban a tulajdonukban maradó lakások felújítására költsenek, s egy elkülönített pénzintézeti számlán elhelyezett bevételekhez, egyébként pedig az erre felvett hitelekhez a központi kormányzat kezességet, garanciát vállal, és így gyakorlatilag kamattámogatást nyújt. Ez az egyik oldala a dolognak.
A másik: a bevételi források - pontosan arra figyelemmel, hogy mintegy 25 évre szóló részletfizetési kedvezményt kaptak a vásárlók - sajnálatos módon csak most érik el azt az összeget, azt a szintet, hogy az önkormányzatok a konkrét felújítási munkákat tervezni tudják és azokat valójában megkezdjék.
Egy harmadik kör: a már eladott és társasházzá alakult lakóépületek felújításának a segítése érdekében a tulajdonosok felújítási alap képzéséről hozott döntése esetén a felvett hitelekhez a központi költségvetés törlesztési támogatást nyújt, így gyakorlatilag tehát a kamatokat az állam fizeti meg. Úgy vélem, ez is egy nagyon komoly anyagi támogatás.
A kormányzat tisztában van azzal, hogy nemcsak a lakásépítés, hanem a felújítás is nagyon fontos kérdés; ezt bizonyítja, hogy 1996-ban több döntést is hozott ebben a körben a kormányzat. Többek között arról is, hogy egy felmérési módszert és programmintát kell adni mind a települési önkormányzatnak, mind a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek ahhoz, hogy valóban tervezni tudják a forrásokat, a munkák ütemezését, szervezését. Ez egy nagyon komoly felmérés volt, amelynek eredménye - s ezt az önkormányzatoktól kapott tájékoztatások, visszajelzések is igazolják -, hogy rendkívül csekély az önkormányzatok rendelkezésében maradó bérlakásállomány egyébként.
Mindent összegezve, azt hiszem, a tulajdonosok a felmérések eredményeként a rendelkezésükre bocsátott programminták felhasználásával tervezhetik, ütemezhetik a felújítási munkákat, és a korábban mondott finanszírozási módok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a probléma egyre jobban szűküljön, egyre kisebb probléma legyen. A probléma természetesen fennáll.
A konkrétumról, a szörnyű balesetről pedig annyit, hogy valóban, amikor egy tragédia bekövetkezik, nagyon sok összetevőnek kell egybeesnie. Itt is ez történt. Hiszen ez csak egy önálló fal volt, a fal mellől elbontották az épületet, gyakorlatilag egy ingatlan kerítéseként szolgált, utat bontottak ott a közművek fektetéséhez, s a viharos erejű szél kellett még ahhoz, hogy ez a tragédia bekövetkezzen.
Az önkormányzat azonban valóban, azt kell mondjam, mindent elkövet annak érdekében, hogy a jelentős számú, nagyon rossz állapotban levő lakásállományát felújítsa. Két program is fut már: egyrészt pontosan az életveszélyes épületekre vonatkozóan, másrészt pedig egy rehabilitációs program. Az elmúlt évben mintegy 82 épület került felújításra 30 millió forint értékben. Most ez az összeg ebben az évben már 100 millió forint. Azt hiszem, az önkormányzat is minden további nélkül képviselő asszony rendelkezésére bocsátja azt az anyagot, amely a VIII. kerületi épületállomány műszaki állapotfelvételére és a szakvéleményekkel megalapozott intézkedések megtételére vonatkozik.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit