BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Teljes bizonytalanság és csőd a cukorrépa-termesztők között - ez a címe a beszédemnek. Napirend utáni felszólalásomat az váltotta ki, hogy a Somogy megyei, de az egész ország cukorrépa-termesztőit sújtó, a gazdaságok érdekeit elhanyagoló cukorgyár új tulajdonosai az egész ország gazdaságát sértő üzleti tevékenységet folytatnak. Az osztrák Agrana exporthoz tartozó Kaposcukor Rt. ügyvezetője a cukorrépa-termelő gazdákkal, a dombóvári Alkotmány szövetkezettel és a cukorrépa-termelő kaposvári körzeti szövetséggel a folyamatos tiltakozások ellenére gazdaságosan nem teljesíthető feltételekkel köt szerződést, a termelőtől csak a csekély mennyiséget hajlandó átvenni, és azt is értéken aluli áron. Biankó szerződéseket kíván kötni, és a szerződéskötéskor még a minimális ár mértékét sem hajlandó meghatározni.
Köztudomású, hogy a termelői költségek tovább emelkednek. A gyárakban 150 ezer tonna súlyú felhalmozott cukorkészlet van, megoldhatatlan problémát jelent az értékesítés, és ez az állapot a termelők gazdasági csődjét eredményezi. Tudomásom van arról, hogy az ez év január 9-én Budapesten meghirdetett terméktanácsi fórumra az új gyártulajdonosok nem jöttek el, így a fórum tárgyalóképtelen lett, mert nélkülük semmiféle kompromisszum nem jöhet létre. Ez egyébként jellemző a külföldi tulajdonosokra, akik már 1997-ben a tárgyalásokat szándékosan elodázták, alapvető kérdésekben érdemi tárgyalásokra sem voltak hajlandók. Az úgynevezett privatizáció során a kormányzat nem rögzítette a termelők érdekeit szolgáló feltételeket, eltűrte, hogy az új tulajdonosok csak saját gazdasági érdekeikre legyenek tekintettel.
A Független Kisgazdapárt elítéli ezt a magatartást és hibásnak tartja; ezzel kapcsolatos álláspontunknak a tisztelt Házban többször is hangot adtunk. Ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a kormány - pozíciójánál fogva - szólítsa fel az új tulajdonosokat, hogy a szerződéskötések során a termelők méltányos gazdasági érdekeit is vegyék figyelembe. Álláspontunk szerint jogállamiságunk következményeként a jogalkotás keretében a cukorrépa termelését és értékesítését, annak módozatait és feltételeit jogszabályban kell rendezni.
(19.50)
Jogszabály hiányában a gyárakra lebontott cukormennyiség, a cukorpiac egészét rendezetlen viszonyok jellemzik. Jogszabály hiányában a termelők az új tulajdonosok elképzeléseinek vannak kiszolgáltatva. Minden érintett és illetékes kormányzati szakértő tudja, hogy az érvényben lévő jogszabály, a megállapítható cukorrépa-irányár valósággal semmit nem kötelez, szinte korlátlan az attól eltérő lehetőség. Az ebből származó kár és veszteség a répatermesztők egyébként is súlyos kárait növeli.
Tisztelt Ház! Úgy tűnik, a nagyfokú átszervezésnek vagyunk szenvedő alanyai. Kikkel egyeztek meg, hogy bezárják a gyáraikat? Kikkel egyeztek meg a cukorimport fokozásában? Sor kerülhet ugyanis arra, hogy a nagy múltú, európai hírű magyar cukorgyárakat bezárják. Mi történik az elbocsátott cukoripari szakemberekkel? Mi lesz a sorsuk azoknak a termelőknek, akik élethivatás-szerűen évtizedek óta cukorrépát termeltek?
Mint dunántúli képviselő a választóimtól kapott adatokkal alátámasztott tájékoztatásaimból látom a napokban megkezdődő szerződések során felszínre került problémákat. A dél-dunántúli termelők a Cukorrépa-termelők Országos Szövetségének segítségével ugyan igyekeznek számukra is elfogadható árakat kialkudni, és tiltakoznak az ellen, hogy a Kapos Cukor Rt. felvásárlói ár konkrét megjelölése nélkül biankó szerződések megkötésére akarja őket rábírni.
Úgy gondolom, megoldást hozhatna, ha a szerződéseket az Európai Unióban szokásos gyakorlat szerint kötnék meg és a cukorrépát levennék az exportengedélyhez kötött termények listájáról. A gazdaságok, magántermelők szabadon adhatnák el külföldön is terményeiket. Nemcsak Somogy megyében, de a Fejér és Tolna megyei cukorrépatermesztők egy részének is új felvevőpiacot kell keresni. Mivel a cukoripar (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) átalakítása során a Magyar Cukor Részvénytársasághoz tartozó ercsi gyárban tavaly decemberben a termelés már megszűnt, az ácsi, illetve a kaposvári cukorgyárral próbálnak szerződést kötni. A cukorrépatermelés és a cukorgyártás területén a vázolt bizonytalanságokat fel kell számolni, és meg kell teremteni a cukorrépa-termesztők lét- és gazdasági biztonságát. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Dögei Imre tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit