DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem azért kértem szót, hogy bebizonyítsam Németh Zsoltnak, hogy vele ellentétben én még mindig itt vagyok a Házban, hanem mert a távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslat módosító indítványához szeretnék szólni.
Azt hiszem, hogy koncepcionális kérdésről van szó. A távhőellátásról szóló törvény igen helyesen - hasonlóan a társasházakról szóló törvényhez - az egyedi tulajdonos irányába próbálja eltolni a szabályozást. Az egyedi tulajdonos védelmét és szerződéses viszonyait kívánja alapvetően új alapokra helyezni. Ebben közöttünk valószínűleg nincs is vita.
Van egy másik érdek, amelyet a módosító indítvány is érint, ez pedig a távhőszolgáltató szervezeteknek és a lakóközösségeknek is bizonyos védelme, amely a közösségi elvre kívánja visszahelyezni a szabályozást.
Amiért igazából a módosító indítványt pontosítani javasolnám, akár kapcsolódó módosító indítvány formájában is, az az elv, hogy a társasházi törvényben a korábbi konszenzus, tehát teljes konszenzus és százszázalékos egyetértés szabályait oldottuk fel, amikor azt mondtuk, hogy bizonyos döntésekhez elégséges egy minősített többsége a társasház-tulajdonosoknak. Itt pedig majdnem a teljes konszenzust kívánjuk visszahozni a távhőszolgáltatásról szóló törvényben. A két törvény szabályozási elvei - és itt erre figyelemmel kell lenni, hisz nem olyan régen alkottuk meg a társasházakról szóló törvényt - ütköznek egymással, tehát valamiféle többség számunkra elfogadható, de ez a teljes többségi elv nem. Azért sem többek között, mert feltételezi maga a törvényjavaslat is azt, hogy egyedi viszonyba kerül a közösségen belül a távhőszolgáltató és a tulajdonos a távhőszolgáltatás keretében.
(20.00)
És itt nemcsak arról van szó, hogy konszenzust kell teremteni a tulajdonosok között a társasház esetében, hanem arról is, hogy a polgári jogi felelősség egyedüli felelősséggé válik a törvényjavaslatban. Itt tehát a többségi elv másféle értelmezését szeretném kérni... (A képviselő kiönti a számára odakészített vizet.) - bocsánat, közben idecsempésztek egy pohár vizet. Tehát a többségi elv valamiféle más értelmezését szeretném kérni a tulajdonosok egyedi védelmének figyelembevételével is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit