KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az a tapasztalatom, hogy az azonnali kérdések órájában a kérdés meghallgatásának komolysága mindig a kérdés komolyságához illik. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.) Tehát ha úgy érzékeli, hogy nem elég nagy figyelemmel hallgatja a Ház a kérdést, akkor lehet, hogy a kérdésben, a kérdésfeltevésben van a hiba.
Nem vitatom azt, hogy vannak ilyesfajta jelenségek, habár ebből általánosító következtetésekre talán mégsem lehet jutni. Például Ausztriában nem most kezdődött el a lomtalanítás, és a korábbi lomtalanítások, sajnos, ugyanilyen képet mutattak. Nem tudom, hogy a koldusok száma vajon statisztikailag kimutatható módon nőtt-e vagy sem. Én nem akarom ezeket a jelenségeket elbagatellizálni, és nem vitatom azt, hogy egy sor területen bizony nagyon nagy hiányosságok és tennivalók vannak. Csak emlékeztetni szeretnék viszont arra, hogy mindezért nem a Bokros-csomag a felelős.
A Bokros-csomagot kényszerhelyzetben hozta a kormány - azt hiszem, ezt is sokszor elmondtuk -, hiszen a Bokros-csomag bevezetését megelőzte egy olyan helyzet, amit egy több mint 9 százalékos költségvetési hiány, egy jóval több mint 3 milliárd dolláros külkereskedelmi mérleghiány, egy több mint 3 milliárdos fizetési mérleghiány és jelentős külföldi adósság jelzett vagy határozott meg, mely külföldi adósságért természetesen nem az önök kormánya volt a felelős. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Is!) Megelőzte az IMF-fel kötött megállapodások sorozatos megszegése, Magyarország ezzel kapcsolatos hitelvesztése. Erre volt egy kényszerű válasz a Bokros-csomag, amelynek az eredményeit a makrogazdasági mutatók változása, azt hiszem, pontosan jelzi.
Azt hiszem, hogy az Európai Unió, amely nyilván nem elfogult Magyarország jelenlegi kormánya iránt, objektív kritériumok alapján minősítette Magyarországot a legfelkészültebb országok egyikének. Ezt fejezte ki a luxembourgi csúcsértekezlet döntése is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Én - nem vitatva a negatív jelenségeket - azt mondom, hogy Magyarország igenis jó irányba halad.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit