DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt hiszem, hiú remény lett volna tőlem, hogy azt várjam a képviselő úrtól, hogy változtat a hangján, hangvitelén, hisz az elmúlt években ehhez már hozzászoktunk, hogy tele túlzással és fantasztikus jelzőkkel látja el interpellációját.
Tisztelt Képviselő Úr! Abban természetesen egyetértek önnel, hogy valóban a társadalmi rendre, a demokráciára a bűnözés és különösen a szervezett bűnözés óriási veszélyeket rejt, és gyakorlatilag ez jelenti talán a legnagyobb veszélyt. Ugyanakkor cáfolom azt, hogy a kormány ne ismerte volna fel azt a helyzetet, ami gyakorlatilag a rendszerváltással következett be; cáfolom azt, hogy a rendőrség ne tudná felvenni a harcot a szervezett bűnözéssel.
A képviselő úrnak nyilvánvalóan elkerülte a figyelmét az elmúlt évek törvénykezési munkája, illetve természetesen nemcsak a parlament munkája, hanem az alacsonyabb szintű kormány-, illetve miniszteri rendeletek sora, amely mind-mind azt a célt szolgálta, hogy pontosan azt a gazdasági bázist szűkítse, amely alapján a szervezett bűnözés él és virul.
Ugyanakkor pedig oly sokszor volt már szó ebben a Házban a rendőrség középtávú fejlesztési programjáról, ami már elkezdődött, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy a rendőrség mind személyi állományát tekintve, mind technikáját tekintve hatásosabban tudja felvenni a versenyt a bűnözőkkel.
Tisztelt Képviselő Úr! Tagadhatatlan, hogy a határok nyitottak Magyarországon; azt hiszem, hogy minden egyes európai országban nyitottak a határok. (Dr. Homoki János: Mennyire?) Nem olyan negatív felhanggal nyitottak, mint ahogyan ön ezt állítja, és bizony, ahogy egyetlenegy ország sem mondhatja el magáról, hogy a szervezett bűnözés és a nemzetközi bűnözés az ő országából száműzésre került, így sajnos ezt mi sem tudjuk elmondani.
Azzal a ténymegállapításával, hogy sokszor a tű megtalálásához hasonlítja a nyomozási munkát és a nehézséget, ezzel természetesen egyetértek. (Dr. Homoki János közbeszólása.) De hát, tisztelt képviselő úr, akkor valóban Tonhauser úrnak is igaza van - akkor őneki adok igazat, nem önnek adok igazat. (Derültség.) Elnézést, hogy önnek adtam igazat... (Derültség.) Szóval tény az, a szervezett bűnözés valóban nem úgy működik, hogy két tanút visznek magukkal, utána pedig a rendőrségnek elmondják, hogyan szervezték meg a bűnelkövetést. Valóban roppant nehéz munkája van a rendőrségnek, és néha még ez a hasonlat is megáll, hogy a szénakazalban keresik a tűt.
Pontosan a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb munka érdekében jött létre a Központi Bűnüldözési Igazgatóság, jöttek létre a megyei rendőrkapitányságokon a szervezett bűnözéssel foglalkozó szolgálatok, amelyek bizony számos eredményt fel tudnak mutatni ezen a területen.
Ugyanakkor pedig a korrupció természetesen megint csak létező jelenség, társadalmunk minden pontján létező jelenség. De amit a törvénykezési munkával kapcsolatban elmondtam, ami a szervezett bűnözés elleni fellépést szolgálja, ugyanez a korrupcióval szembeni fellépésről is elmondható. (Folyamatos zaj.)
Arra a kérdésére, hogy mi áll a kormányzat érdekében: tisztelt képviselő úr, azt hiszem, ez teljesen egyértelmű. Nincs olyan kormányzat, legalábbis egy demokratikus kormányzat, amelynek ne az lenne az érdeke, hogy a szervezett bűnözést minél szűkebb területre szorítsa.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit