DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Alkotmánybíró Úr! Ezen törvényjavaslatok általános vitája során elhangzott számos olyan érv, amiről azt lehetett hinni, hogy befogadó közegre fog találni a koalíciós pártok között. A Magyar Országgyűlésnek két hete van még ebben a ciklusban, hogy végezze a munkáját.
Jóravaló Országgyűlés alkotmánymódosítást, úgynevezett alkotmányerejű törvények módosítását az utolsó napjaira nem hagyja hátra. Nem hagyja hátra, kivéve, ha úgy gondolja, hogy ez az utolsó lehetősége arra, hogy bizonyos ügyekben hallassa a többségnek azt a hangját, amit négy év alatt nem akart hallatni.
(15.50)
A módosító javaslatok részben arra irányulnak, hogy azok az egyoldalú alkotmánymódosítások..., illetőleg az alkotmánybírók jelölésével kapcsolatos eljárás ne változzon meg, maradjon meg a jelenlegi helyzet, amely az elmúlt hetek történéseinek tükrében kiállta az idők próbáját.
Igen tisztelt Országgyűlés! Az alkotmánybírók jelölése kapcsán sikerült konszenzusra jutni. Ha pedig sikerült konszenzusra jutni, akkor el kell gondolkodni azon: mi szükség van arra, hogy a hosszú évek során végül is elfogadott jelölési rend megváltoztatásra kerüljön? Mi szükség van arra, hogy önök egy olyan jelölést próbáljanak meg keresztülerőltetni a Magyar Országgyűlésen, amely egészen bizonyosan politikai testületté változtatja az Alkotmánybíróságot? Ha ez a jelölés megvalósul, akkor a magyar Alkotmánybíróság fél szemmel mindig oda fog figyelni, hogy hogyan és miként alakul a különféle politikai pártok paktuma ahhoz, hogy a megüresedő bírói állások betöltésre kerüljenek.
Tény és való: a jelenlegi kormányzat a négyéves ciklus alatt nagyon sokszor került abba a helyzetbe, hogy kénytelen volt letenni a fegyvert az Alkotmánybíróság döntése előtt. De ennek a bűne, ez a hiba nem az Alkotmánybíróságban keresendő, nem is az alkotmánybírók jelölési módjában, hanem abban a jogfelfogásban, amelyet a tisztelt kormánytöbbség négy éven keresztül követett. Abban a jogfelfogásban, amely úgy gondolta, hogy egy több mint kétharmados többség keresztülviheti az akaratát a törvényhozáson, és majd az Alkotmánybíróság is meghajlik előtte. Nem így történt. Az Alkotmánybíróság teljesítette a feladatát. Ennek viszont nem lehet az a retorziója, hogy az Alkotmánybíróság jelölési rendje megváltozzon, hogy olyan működési szabályokat írjunk elő az Alkotmánybíróságnak, amely nem kifejezetten osztja az Alkotmánybíróság álláspontját és a véleményét.
Ezért tisztelettel kérem a jelenlegi kormánytöbbséget, hogy e törvényjavaslatok módosító javaslatainak szavazása során szíveskedjen a kisebbség álláspontját elfogadni, szíveskedjék a Magyar Demokrata Fórum higgadt, kiérlelt (Zaj a kormánypárti padsorokban.) és az alkotmányosság talaján álló álláspontját végre magáévá tenni, és ezzel - tessék nekem elhinni - önök végre a jó úton fognak járni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit