DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Sokat mondó az a módosító indítvány, amelyet a Szabad Demokraták Szövetségének két képviselője 4. sorszám alatt képvisel, és nemcsak saját nevükben, hanem a kisebbik kormánypárt többször hangoztatott álláspontját helyezik szembe azzal az általunk néhány héttel ezelőtt a televízióból megismert megállapodásszerű kijelentéssel, amely a miniszterelnök és az Alkotmánybíróság elnöke és tagjai között arra vonatkozott, hogy igenis, a folyamatban levő alkotmánybírák mandátumát is 9-ről 12 évre kívánja meghosszabbítani. Elfogadva az Alkotmánybíróság egységes, az imént hallott kijelentés szerint egységes álláspontját, hogy a megállapodás - amely az Alkotmánybíróság folyamatos működésének tartalmi értelemben vett folyamatosságát is biztosítja - megkívánja azt - és ezzel annak idején egyetértettünk -, hogy azokra az alkotmánybírákra is terjedjen ki, akiknek mandátuma valóban ez év második felében lejár. Ők - ha szabad ezzel a kifejezéssel élni - alapító alkotmánybírák, 9 éve működnek. Az Alkotmánybíróság eléggé hektikus megújulása miatt valóban a folyamatosság veszélyét jól érzékelő megállapodásféleség - amelyről senki semmit nem tudott, csak ebből a bejelentésből - indokolttá tette ennek az elképzelésnek törvényjavaslattá formálását. Valamennyi alkalommal hangsúlyoztuk, hogy ezt így külön a Magyar Demokrata Fórum és más ellenzéki pártok is támogatni tudnák.
Ugyanakkor már az első pillanatban kétségeink voltak azzal kapcsolatban, hogy valóban őszintén beszél-e a miniszterelnök, vagy tudja-e saját koalíciós pártjának az álláspontját. Valamelyik elem hiányzik a miniszterelnök, a kormány magatartásából; vagy nem beszélt őszintén a miniszterelnök, amikor a nagy nyilvánosság előtt azt mondta, hogy megteremti az Alkotmánybíróság működésének folyamatosságát, és azon lesz, azon igyekszik, hogy a jelenlegi alkotmánybírák - akiknek ősszel jár le a mandátumuk -, tehát a 9 évre korábban megválasztott bírák mandátuma további 3 évvel meghosszabbodjék.
Ez a kijelentés - tulajdonképpen minden más kijelentést elnyomva - annak a kormányszándéknak vált a fő motívumává, amely később a törvényjavaslat benyújtását is követte. Igen ám, de már akkor éreztük, és később kifejezték mások - elsősorban a koalíciós párt részéről, és itt olvashatjuk -, hogy ehhez nem fognak hozzájárulni. Tisztelt Képviselőtársaim! A politika fogságába, csapdájába került a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága.
Mi fog történni, ha ennek a módosító indítványnak a kapcsán világossá fog válni a jövő héten, hogy nem kívánja a kisebbik koalíciós párt szavazataival megerősíteni azt a kormányfői kijelentést, hogy igen, hosszabbodjék meg az ősszel annak a két alkotmánybírónak a megbízatása, aki mandátuma végén kénytelen megválni hivatalától. Mi történik akkor?
Milyen kormány az - tisztelt képviselőtársaim -, amelynek elnöke egy olyan kijelentést kommunikál heteken keresztül, kormánya több tagja továbbra is ezen az állásponton van, holott tudják azt, vagy tudniuk kellene, hogy nem támogatják a koalíciós pártok közül? - az egyik biztosan nem. S olyan nyilatkozatot is ismerünk a vezető kormánypárt ezzel a kérdéssel behatóbban foglalkozni jogosult és szokásos nyilatkozói közül, hogy a szocialista frakción belül is megosztott az álláspont.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nehéz ennél megalázóbb helyzetet elképzelni, mint amelybe ezzel kapcsolatban a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága került. Egyetlenegy megoldás lenne a kormány számára kiút: ha visszavonná ezt az egész históriát; most már a választásokat nem bolygatná; azon lenne, hogy megválasszák a most aktuális két alkotmánybírót. És a hatályos törvény szerinti módon, annak rendje és módja szerint, ősszel újraválaszthatók lennének a jelenleg hatályos formában azok az alkotmánybírák, akik ebből a szempontból garantálják a tartalmi folyamatosságot.
Jól látható, tisztelt képviselőtársaim, milyen politikai szándékok, milyen taktikai csatározások működnek. Sajnáljuk az Alkotmánybíróságot, hogy ebbe a helyzetbe belemanőverezte a kormány. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit