DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Csatlakozni szeretnék két percben ahhoz, amit Sepsey Tamás elmondott, megosztva önökkel egy élményemet. Múlt héten volt szerencsém az Alkotmánybíróság jövőjével kapcsolatos tanácskozáson részt venni. Politikamentes tanácskozásról volt szó, ezért engedte meg magának az ott jelen levő több alkotmánybíró is annak kifejtését, hogy ennek a rendelkezésnek nincs tartalmi értéke, hiszen jelenleg sincsen például - Herczeg Géza kiválása óta - a nemzetközi joghoz igazán értő alkotmánybíró, hiszen azok, akik ebben a körben jelöltként, előjelöltként felmerültek, nem váltak alkotmánybírákká. Most akkor nem lehetne elbírálni, vagy azt kéne feltételezni, hogy ma a magyar Alkotmánybíróság nem tud egy úgynevezett nemzetközi jogi problémát megoldani? Nyilvánvalóan nem erről van szó.
Azt is nagyon jól tudjuk, hogy az alkotmánybíró stábbal rendelkezik, szakértőkkel, törzskarral; különböző elnevezések vannak erre. Döntése nem a saját irányultságán, hanem az általa kiválasztott szakértők általa elfogadott álláspontján alapul, és többszöri tárgyalásos metódus alapján, egy belső mechanizmus alapján kialakul az Alkotmánybíróság valamelyik variáció melletti döntése, amely döntéshozatalban mindenki részt vesz, a büntetőjogász, a közigazgatási joghoz értő, az esetlegesen nemzetközi jogász, a polgári joghoz értő, a volt bíró, a volt ügyvéd, a volt tudós, a volt egyetemi tanár. Tehát értelmetlen - ahogy Sepsey Tamás kijelentette - ilyen, megint csak azt kell mondanom, megalázó szabállyal beleszólni ebbe. Egyébként is, egyfajta rosszízű megfogalmazás "a szakterület gazdájának" adni egy ügyet. Az alkotmánybíró - az alkotmánybíró. Úgy gondolom, nincs abban a helyzetben a törvényhozás, és még kevésbé a kormány, hogy ilyen infantilisként is jellemezhető megoldásokkal kívánja megterhelni az Alkotmánybíróság intézményét.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit