DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Gondolom, ön csak akkor lenne elégedett, ha most azt válaszolnám: a kormány azért lehetetleníti el a levéltár működését, mert eredendő gonoszságában nem talált más megoldást arra, hogy jól felbosszantsa a kutatókat. Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem válaszolhatom önnek ezt. Nem tesszük lehetetlenné a kutatásokat. Azokat a kifogásokat és fájdalmakat is megértem, amelyek azt mondják, hogy nem egy öröm kiköltözni a Várból a külső Bécsi útra - végül is a várbeli levéltárnak megvan a maga történelmi levegője, légköre. Azt gondolom, hogy ezért nem véletlenül fáj azoknak a szíve, akik eddig a Várba járhattak, és mostantól a külső Bécsi útra kell hogy járjanak. Azt gondolom, hogy a tiltakozások, amelyek aláírásgyűjtésekben nyilvánultak meg, inkább ezt a légkört fájlalják, mint a megközelíthetőségi nehézségeket; végül is nem hiszem, hogy Kecskés úrnak Pécsről, Sipos úrnak Debrecenről, Szabó úrnak Marosvásárhelyről vagy Molnár úrnak a jugoszláviai Zentáról lényegesen nehezebb lenne a külső Bécsi utat megközelíteni, mint a Várat.
Ugyanakkor azonban azt kell mondanom, hogy 1991-ben mégiscsak az akkori kormány döntött arról, hogy meg kell oldani a levéltári anyagok elhelyezésének problémáját. Ebben az akkori kormánynak teljesen igaza volt, a várbeli épületet egész egyszerűen kinőttük. Természetesen lehetett volna az is egy megoldás, hogy nem osztjuk ketté a gyűjteményt, hanem az egészet elvisszük a Várból. Ebben az esetben, gondolom, képviselő úr azért interpellált vagy kérdezett volna, hogy miért kell még a lehetőségét is megtagadni annak, hogy az Országos Levéltár legalább szimbolikusan - egy terem, egy olvasóterem és egy tábla erejéig - benne maradjon a Várban. (Csóti György: Választ kérek!) Végül is az előző kormány e mellett a megoldás mellett tette le a voksot - a külső Bécsi úti megoldást is az előző kormány találta.
Meg kell erősítenem, tisztelt képviselő úr, azt a három hónappal ezelőtt elhangzott kijelentésemet, amelyet ön teljes tévedésnek nevez. Így aztán nem tartozom semmiféle tévedés beismerésével és semmiféle megkövetéssel a tekintetben, amit három hónapja mondtam.
(16.20)
Egyébként pedig a Bécsi úti levéltár a legkiválóbb európai levéltárak színvonalát is megüti. Engedje meg, hogy annak a reményemnek adjak kifejezést, hogy a kutatók előbb-utóbb ott is meg fogják teremteni azt a légkört, amit most érthetően hiányolnak.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit