AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr interpellációjában szereplő problémák jelentős része nem először hangzik el a Házban, s ezekkel néhány éve a sajtó is visszatérően foglalkozott.
Az akkori nézetkülönbségek a felek közötti kompromisszumos megegyezéssel zárultak, amit az érintettek között létrejött megállapodások, illetve szerződések is rögzítettek. Sajnálatos módon a képviselő úr mostani interpellációját előkészítő szakértők erről láthatóan elmulasztották önt tájékoztatni. Így felhívom a figyelmét, hogy Balatonvilágos Község Önkormányzata a 60/1995.(V. 02.) számú határozatával kötelezte magát olyan részletes rendezési terv elfogadására, mely garantálja a Club Aliga üdülőkomplexum jelenlegi zártságát, azaz az üdülőkomplexum egyben történő hasznosítását, üzemeltetését, fenntartását.
Erre tekintettel a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet és az átvevő Egészségbiztosítási Önkormányzat közötti megállapodásban az Egészségbiztosítási Önkormányzat kötelezte magát és a komplexum későbbi tulajdonosait arra, hogy a balatonvilágosi állandó lakosok részére a mindenkori belépési díjból 50 százalékos kedvezményt biztosít a komplexum használatára. Megjegyzem: '97-ben ennek alapján a helyi lakosok belépési díja 100 forint volt, míg a nyugdíjasok és a gyermekek ingyen használhatták a komplexumot, beleértve a fedett uszodát is.
A balatonvilágosi önkormányzat a 301., 303., 295. helyrajzi számú ingatlanokból jelentős területeket kapott, s erre tekintettel az önkormányzat szerződésben kijelentette, hogy "a jelen megállapodás betartása esetén a Club Aliga üdülő értékesítését támogatja, ezzel kapcsolatban további igényt nem támaszt, a területre vonatkozó, e megállapodás szerint módosított részletes rendezési tervet elfogadja." Mindebből látható, hogy az érintettek között kompromisszum született, amit - legalábbis véleményem szerint - az országos politikának is tiszteletben kellene tartania.
A kikötő üzemeltetésével kapcsolatos felvetésére megjegyzem, hogy a bérleti díj nagyságrenddel nagyobb, mint azt a képviselő úr az írásos interpellációjában említi. A valódi probléma abból fakad, hogy a bérlő ténylegesen nem fizette ki a szerződés szerinti összeget, ezért az üdülőkomplexumot üzemeltető rt. tudomásom szerint bírósághoz fordult.
Az interpellációban említésre kerül, hogy a kormány az Egészségbiztosítási Önkormányzatot alkalmatlannak ítélte az üdülőkomplexum ügyeinek intézésére, s amint adta, úgy vissza is vette az intézményt. A tisztelt képviselő úr figyelmét, úgy látszik, elkerülte, hogy a Club Aliga üdülőkomplexumnak a KVI részére értékesítés céljából történő átadásáról nem a kormány, hanem a parlament döntött, az 1997. évi CLIII. törvény 63. §-ában. Jelenleg folyik a törvényben foglaltak gyakorlati végrehajtása.
Az Alkotmánybírósághoz történő fordulás, mint ismeretes, nem halasztó hatályú a törvény végrehajtása szempontjából, ezért őszintén remélem, hogy az ingatlan KVI részére történő átadásához szükséges lépéseket az Egészségbiztosítási Önkormányzat napokon belül megteszi.
A KVI - a rá vonatkozó jogszabályok figyelembevételével - nyilvános nemzetközi pályázat útján fogja meghirdetni az üdülőkomplexumot. Szeretném aláhúzni: a KVI nem tulajdonba kapja vissza az ingatlanegyüttest, hanem csak értékesítésre, melynek célja az, hogy az üdülőkomplexum olyan tulajdonoshoz kerüljön, aki helyreállítja, fejleszti azt. Ehhez jelentős tőkére van szükség, amivel sajnos a közismerten nehéz helyzetben lévő egészségbiztosítás nem rendelkezik; bizonyítja ezt az is, hogy az elmúlt években csak szintfenntartásra jutott pénz a tulajdonos kasszájából.
Az eredeti elképzelést - miszerint a tb az ingyenes vagyonjuttatás eredményeként évenkénti biztos hozadékot nyújtó vagyonhoz jusson - ez az üdülőkomplexum sajnos nem teljesítette. Ezért az értékesítésnek az is célja, hogy a vevő részére piaci értéken kerüljön eladásra a terület, és a befolyó vételár a törvény szerint az Egészségbiztosítási Alap szolgáltatásait finanszírozza.
Összefoglalva: válaszul azt tudom mondani, hogy a Club Aliga-ügyben érintett és a kormány által felügyelt szervek, így az értékesítésre kijelölt KVI, az eddig kötött - Balatonvilágos Község Önkormányzata, a helyi lakosság érdekeit figyelembe vevő - megállapodásokat maradéktalanul érvényesítette, ezért kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit