NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Club Aliga - volt Balatonaliga üdülőfalu - ügyében az elmúlt években nagyon sok vélemény hangzott el, de az ügy csak nem közeledik a nyugvóponthoz. Jómagam is, más képviselőkkel egyetemben, interpelláltam már e kérdésben, de az ígéretek nem teljesültek.
A Club Aliga a pártállam máig ható szimbóluma: elszigetelt üdülőparadicsom, amelyet a kiváltságosok, a kommunizmus arisztokráciája, a pártkorifeusok (Derültség az MSZP padsoraiban.) élvezhettek. A kérdés, ami sokakat máig izgat: lesz-e rendszerváltás a pártüdülő ügyében? Mert az elmúlt évek a környező települések lakói, üdülőtulajdonosai szempontjából sajnálatos módon mindezidáig nem hoztak sok változást.
A kormány 1085/95.(IX.08.) számú kormányhatározata értelmében átadta a Club Aligát a tb-önkormányzatoknak, illetve részleges vagyont juttatott a helyi önkormányzatoknak. Az átadás-átvételi megállapodás a Club Aligát úgy kezeli, mint egy szabadon adható-vehető árucikket, és nem vette figyelembe a helyben üdülő és állandó lakosok érdekeit, nevezetesen: az ott élőknek joga van a Balaton, a vízpart szabad használatához.
Az elmúlt hónapokban újra a közérdeklődés fényébe került a Club Aliga ügye. A kormány az Egészségbiztosítási Önkormányzatot alkalmatlannak ítélte az üdülőkomplexum ügyeinek intézésére, és amint adta, úgy vissza is vette az intézményt. Sőt Simsa Pétert, az egészségbiztosító volt alelnökét hűtlen kezelés miatt feljelentette a miniszter úr. Néhány hete az önkormányzat közgyűlése úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Ez azonban a régi-új tulajdonost, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságot nem akadályozza abban, hogy lebonyolítsa a Club Aliga privatizációját.
Bár a privatizációs folyamat sok szempontból izgatja a közvéleményt, újra alapvető szempont - és én most erről kívánok szólni - a helyi lakosság és üdülőtulajdonos-közösség évek óta megfogalmazott igényeinek a kielégítése, amelyek a következők:
Először is elégedetlenek azzal, hogy a község 4,5 kilométeres partszakaszából csupán 130 méter a nem zárt, illetve kiparcellázott terület.
Elégedetlenek azzal is, hogy a települést máig kettészakítja a Club Aliga, így például 5-6 kilométert kell gyalogolni, hogyha valaki az orvosi rendelőbe, az ABC-be, vagy a fodrászhoz el akar jutni.
Ezért, tisztelt miniszter úr, kérdezem, hogy szemben az elmúlt évek gyakorlatával, teljesíti-e a tulajdonos a helyi lakosság igényeit. Kérdezem a miniszter urat, lát-e lehetőséget arra, hogy a privatizáció során teljesüljenek a lakosság igényei, vagy pedig újból kiszolgáltatja őket a kormányzat a sors szeszélyének.
Kérem válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit